Take a fresh look at your lifestyle.

Cum l-am cunoscut pe Osho – India mistica

0 3.943

Vi s-a intamplat vreodata sa dati peste ceva (o carte, o experienta, o persoana) si sa va dati seama ca este exact ceea ce ati cautat toata viata fara sa fi fost constienti  de aceast lucru? E o experienta putin rasturnata in care raspunsul aduce revelatia cautarii si nu invers. 

Mie mi s-a intamplat asta cand l-am intalnit pe Osho, evident nu in carne si oase caci, la momentul la care eu am pus piciorul pe pamantul misterioasei Indie, Osho demult isi incetase vizita de curtoazie pe acest Pamant. A lasat totusi in urma, drept mostenire un ashram si o cantitate impresionanta de prelegeri atingand aproape toate marile teme ale filosofiei indiene. Intr-un fel nu e de mirare, avand in vedere ca Osho a fost profesor de filosofie la Universitatea din Mumbai…un timp, pana cand a fost considerat afara din toate tiparele si neputand sa fie categorisit a fost invitat politicos sa isi caute alta vocatie. Si pana la urma, bine ca s-a intamplat asa pentru ca vocatia lui Osho nu a fost aceea de filosof ci, de mistic.

 Si aici e diferenta intre Mircea Eliade (marele nostru istoric al religiilor) si Osho. Eliade se multumeste sa descrie erudit si in detaliu riturile si credintele indiene, dar ramane undeva la marginea textului, il reda, dar nu-l comenteaza, nu intra in profunzime. La capatul lecturii lui Eliade ramai cu povestea, dar constati cu tristete ca ti-a scapat esenta.

Ca lui Eliade nu-i scapase esenta noi o stim prea bine din memoriile lui in care povesteste despre cele 6 luni petrecute „intr-o coliba din Himalaya” unde a experimentat indrumat de un guru ascet cele cate le invatase dogmatic sub indrumarea lui Dasgupta. Cu toate acestea Eliade se dovedeste zgarcit, refuza sa dea detalii ale experientelor traite iar, sub pretextul juramantului de tacere care il lega de maestrul sau, nu ofera niciun detaliu tehnic care ar fi putut duce la reproducerea metodelor invatate. Pana la urma si Eliade a fost un erudit al epocii sale, ajuns in India la 23 de ani, nu a dorit poate sa-si riste credibilitatea si viitorul punand in scris niste experiente de care, in cel mai bun caz, contemporanii sai ar fi ras cu pofta. Dar tocmai detaliile acestea tehnice le cautam eu cu ardoare, 70 de ani mai tarziu, la momentul adolescentei mele cand citeam cu infrigurare orice carte despre yoga si meditatie care imi pica in mana.

Se zice, si pe buna dreptate, ca toate se intampla la timpul lor si ca atunci cand invatacelul este pregatit apare si profesorul. Baza invatata de la Eliade a avut nevoie de aproape 20 de ani ca sa se absoarba, sa se marineze, pana cand a venit momentul in care am fost pregartita sa trec la pasul urmator caci, dupa cum orice student stie…teoria ca teoria dar practica ne omoara! 

Asa cum Eliade imi calauzise pasii adolescentei, la o varsta putin mai coapta (!) l-am intalnit pe Osho. Scrierile lui sunt mult mai la obiect, mult mai precise, cu detalii tehnice atat de amanuntite ca si prost sa fi (vorba vine!) tot pricepi cum sa le pui in practica. 

Mai mult decat atat, odata cu „epoca” Osho am iesit si din frica. In adolescenta prinsesem frica acestor metode de meditatie care se transmiteau misterios numai de la maestru la discipol si se practicau numai sub stricta supraveghere altfel supunandu-te riscului de a te pierde pe tine insuti. 

Mi-am dat seama mai tarziu ca acest „a te pierde pe tine insuti” e de-a dreptul relativ, mai ales avand in vedere ca majoritatea dintre noi suntem atat de departe de noi insine ca mi-e greu sa inteleg ce am mai avea de pierdut.

Poate ca singurul amanunt asupra caruia Osho este de-a dreptul dogmatic este responsabilitatea individului pentru proporia dezvoltare cu accentul cazand pe aproape o obligatie spirituala de a medita. Pentru Osho, pare a exista un singur dicton care ar suna cam asa: „Mediteaza si fa ce vrei!” Nu exista riscuri, ci numai beneficii si daca cumva te pierzi pe parcurs, cum spuneam mai sus, nu e prea mare pierdere! 

Pentru mai multe informatii despre Osho si carti de Osho vizitati: www.osho.com
Pentru informatii despre viata si opera lui Mircea Eliade vizitati: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult