Publicația noii Conștiințe

O comoară din trecut

0 0

Astăzi m-am întors în timp. M-am întors în timp în acei ani în care oamenii iubeau Pământul, în acele vremuri în care omul primea cu bucurie darurile Mamei Natură, în acea perioadă în care oameni deşi nu ştiau să vorbească aşa ca „oamenii culţi” de astăzi, dădeau dovadă de o inteligenţă remarcarbilă.

Vorbesc despre un loc magic şi simplu, un loc ce dezvăluie poveşti remarcabile. Vorbesc aici despre Muzeul „Petru Caraman” din Pădurea Gârboavele, pădure situată la aproximativ 15 km de Galaţi. Acest muzeu al satului, al tradiţiilor româneşti, şi-a redeschis porţile în anul 2015 la iniţiativa Centrului Cultural Dunărea de Jos şi serveşte drept lăcaş pentru casele, obiectele, morile, atelierele etc. ce au existat cândva pe ambele maluri ale Prutului din Sudul Moldovei şi al Basarabiei.

Nu vreau să dezvălui foarte multe pentru că ştiu că aşa îţi voi stârni curiozitatea. Tot ce vreau să spun e că o data ajuns acolo inima mi-a stat în loc. Văzând acele case am conştientizat că oamenii, ţăranii mai bine spus, etichetă care acum este considerată jignitoare, au dat dovadă de atât de multă inventivitate, de atât de mult talent în a convieţui împreună cu Natura. Deşi la prima vedere nu pare mare lucru, cu fiecare poveste a ghidului inima mi se umplea de mândrie, mândrie pentru românaşul nostru de altădată. Sentimentul s-a intensificat când am aflat că ei organizează şi workshop-uri de lutărit, de împletit paie pentru copii, tocmai pentru a se asigura că aceste tradiţii nu vor dispărea o dată cu noile generaţii. Ba mai mult, în primii 5 ani de la deschidere intrarea este absolut gratuită.

Un loc magic, desprins parcă din poveştile lui Ion Creangă, un loc care m-a făcut să uit de lumea ce se afla dincolo de gard, un loc care mi-a bucurat ochii şi sufletul. Te invit cu drag,suflet blând, să îl vizitezi şi să călătoreşti şi tu în timp.

Naşterea acestui loc minunat:

Comentarii
Se încarcă...