Publicația noii Conștiințe

Premiul Nobel pentru Medicina 2016 – primul pas in combaterea imbatranirii celulare

0

Castigatorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Medicina, Yoshinori Ohsumi, a contribuit la intelegerea fenomenului de autofagie a celulelor, un proces critic in combaterea efectelor negative ale imbatranirii.

Autofagia este un fel de proces de curatare al celulelor care au o durata de viata lunga (precum neuronii) care au nevoie permanenta de a fi ‘curatate’ si reinnoite. Prin acest proces, citoplasma celulelor este curatata de ramasitele de proteine nefolositoare sau de alte ‘murdarii’ de la nivelul celulei. Autofagia este un proces fundamental sanatatii celulelor.

Mai mult decat atat, s-a costatat legatura intre disfuncii ale procesului de autofagie si boli degenerative care apar la varste inaintate precum Parkinsonul sau Diabetul de gradul 2. Defectari ale acestui proces au fost asociate si anumitor tipuri de cancer. Certatatorii lucreaza deja la dezvoltarea unor medicamete care sa remedieze deficientele de la nivelul autofagiei.

Datorita lui Ohsumi si altor cercetatori care i-au calcat pe urme, stim astazi ca autofagia joaca un rol decisiv in cazurile in care componente ale celulelor trebuie sa fie degradate sau reciclate.Autofagia poate sa furnizeze rapid energie ajutand astfel la reinnoirea unor componente ale celulelor, fiind, de asemenea, esentiala in raspunsul organismului in caz de lipsa sau de alte tipuri de stres.In urma unei infectii, autofagia ajuta la eliminarea bacteriilor sau virusilor invazivi. Ea contribuie si la dezvoltarea embrionilor si la diferentierea celulara. Celulele folosesc autofagia si ca sa elimine proteinele afectate, reprezentand un sistem de control al calitatii critic in combaterea efectelor negative ale imbatranirii.

Considerata un proces celular marginal, autofagia a fost recunoscuta ca un proces fundamental al celulei datorita cercetarilor efectuate de Yoshinori Ohsumi.

d.

Comentarii
Se încarcă...