Râul Gange, un mister neelucidat

Publicat în categoria Comunitate

1.493 vizualizari

Izvorând din inima munțiilor Himalaya și al doilea ca debit în India, râul Gange în ciuda poluării actuale renumit ca fiind, locul celor mai multe ritualuri religioase, din India, are o semnificantă importanță în cultura și mitologia hindusă.

Este considerat sacru de către hinduși și venerat sub forma personificată a zeiței Ganga. Fluviul a fost, de asemenea, important din punctul de vedere istoric: multe din fostele capitale provinciale sau imperiale, cum ar fi PatliputraKannaujKaraAllahabadMurshidabadBaharampur și Calcutta; s-au situat pe malurile sale.

Reputația de lungă durată a Gangelui ca un fluviu purificator pare să aibă o bază în domeniul științei. Mai întâi de toate, fluviul poartă bacteriofagi care distrug bacteriile. Cum s-a raportat într-un program național la Radioul Public, dizenteria și holera sunt distruse, prevenind epidemii pe scară largă. Fluviul are o capacitate neobișnuită de a reține oxigen dizolvat, dar motivul pentru care are această capacitate nu este cunoscut.

Gangele și afluenții săi formează un bazin hidrografic mare și fertil, cu o suprafață de aproximativ un milion de kilometri pătrați, care întreține una din cele mai mari densități umane din lume. Adâncimea medie a râului este de 16 m, iar adâncimea maximă, 30 m. Mai multe sensuri simbolice ale râurilor de pe subcontinentul indian au fost prezentate în 1946 de Jawaharlal Nehru în Descoperirea Indiei:

”Gangele, înainte de toate este râul Indiei, cel care a fermecat inima Indiei și a ademenit nenumărate milioane de oameni către malurile sale, de la începutul istoriei. Povestea Gangelui, de la izvor până în mare, din timpurile vechi până în cele noi, este povestea ciilizației și a culturii indiene, a ridicării și a declinului imperiilor, a orașelor magnifice și mândre, a aventurilor omului…”

La începutul perioadei Vedice, Indus și râul Sarasvati au fost fluviile majore ale subcontinentului Indian, nu Gange. Dar mai târziu trei conducători din perioada Vedică par să acorde o importanță mult mai mare pentru Gange, așa cum se arată prin numeroasele trimiteri (referințe).

Este posibil ca primul european care a menționat Gange să fi fost etnograful grec Megasthenes (cca. 350-290 î.Hr.). El a făcut acest lucru de mai multe ori în lucrarea sa „Indica”: „India, din nou, are multe râuri mari și navigabile, care au izvoarele lor în munți de-a lungul frontierei de nord, ele traversează țara, și câteva dintre acestea, după unirea lor, se încadrează în fluviul numit Gange. Acum, acest fluviu, care, la sursă este de 30 de stadioane lărgime, curge de la nord la sud, și își golește apele sale în ocean formând limita estică a Gangaridai, o națiune care posedă o forță mare de elefanți mari și mijlocii.” (Diodorus II.37)

Ea simbolizează cele patru mari fluvii ale lumii (Gange, NilDunărea și Río de la Plata), reprezentând cele patru continente; Americile erau considerate ca una singură, pe când Australia și Antarctida erau necunoscute.

19-be-a-local-in-nepal-episod-10 150447maxim india-varanasi-rasarit-105_1280x853

 

 

 

 

 

 

Sursa: Wikipedia

Sursa Foto: Gazeta de Sud, Lipa Lipa, TravelBadgers, Greenly Magazine, TOTB.ro

Din aceeasi categorie:

  • 5 femei celebre fara de care lumea nu ar mai fi la fel
  • De ce m-am saturat de Sfantul Valentin
  • Idelologia care sta la baza necazurilor noastre