Super-stânele ciobanilor dotate cu panouri fotovoltaice

Publicat în categoria Comunitate

774 vizualizari

Trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş au fost dotate cu panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect susţinut cu fonduri norvegiene. Ciobanii au current, apă caldă şi învaţă să gestioneze problema gunoiului natural, astfel încât să nu afecteze mediul.

Proprietarii a trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş îmbină oieritul tradiţional cu beneficiile oferite de tehnologiile moderne. În cadrul unui proiect finanţat în mare parte cu fonduri norvegiene, cele trei stâne au fost dotate cu panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric şi încălzirea apei şi de asemenea cu garduri electrice de târlit (n.r. – „îngrăşarea pământului prin aşezarea stânei“). Practic, ciobanii păstrează regulile tradiţionale ale oieritului dar îşi fac treaba mult mai uşor, ajutaţi de tehnologiile moderne. Oile sunt crescute la fel ca şi până acum, însă în interiorul stânelor, aflate în zone fără utilităţi, accesibile doar cu maşini de teren, brânzeturile se fac mult mai uşor, având în permanenţă la dispoziţie apa caldă şi curent electric. Ciobanii care lucrează acolo şi proprietarii de stâne spun că diferenţele sunt foarte mari acum, după montarea sistemelor, faţă de perioada în care lucrau fără curent şi apă caldă.

„Sistemul ajută stâna foarte mult, deoarece avem apă caldă, se pot spăla ciobanii, e mai igienic, mai curat, pot face şi o baie dacă vor. Ideea mi s-a părut foarte bună, suntem ajutaţi, putem îmbina tehnologia modernă cu stâna tradiţională. Produsele se fac la fel cum se făceau şi până acum, dar condiţiile sunt mai bune“, spune Constantin Valeriu, proprietarul uneia dintre stânele incluse în proiect, din localitatea braşoveană Meşendorf. Aici, ciobanii au grijă de aproximativ 500 de oi şi s-au obişnuit repede cu noile tehnologii, care le sunt extrem de folositoare. „Avem o mioriţă cu accente globale. Ideea e să-l ajuţi pe om să aibă un pic de apă caldă, un pic de electricitate, să-şi încarce telefonul. Oamenii sunt bucuroşi, oricine se bucură în momentul în care îl sprijini să-i fie viaţa un pic mai uşoară“, spune Ben Mehedin, de la Fundaţia Adept, cea care a dezvoltat proiectul.

Grijă pentru mediu

Pe lângă dotarea cu panourile fotovoltaice, ciobanii au primit şi garduri electrice cu ajutorul cărora să gestioneze problema gunoiului natural produs de animale astfel încât să nu fie afectat mediul înconjurător.

„Pentru că vrem să ajutăm şi mediul, ca să evite ciobanii poluarea pânzei freatice, am făcut un sistem de mutare a târlei, încât să nu rămână doar într-un singur loc gunoiul, să fie distribuit mai uniform pe suprafaţă mai mare, nu în acelaşi loc tot, ca să fie mai uşor absorbit, pentru că dacă e o cantitate foarte mare de azot din bălegar pe sol asta nu favorizează varietatea de plante, o să favorizeze o monocultură. Cel mai adesea, unde vezi foarte multă urzică într-un loc, înseamnă că acolo a stat stâna mai mult şi este un aport de azot mult mai mare decât în celelalte zone. Noi am venit şi cu un manual despre cum să administrezi mai bine stâna în interesul mediului şi i-am ajutat pe oamenii ăştia cu un sistem de garduri electrice să mute mai uşor târla şi după un anumit tipic“, explică Ben Mehedin.

 

Sursa: Adevarul

Din aceeasi categorie:

  • 5 femei celebre fara de care lumea nu ar mai fi la fel
  • De ce m-am saturat de Sfantul Valentin
  • Idelologia care sta la baza necazurilor noastre