Trei lucruri pe care nu le stiai despre Uniunea Europeana

Publicat în categoria Comunitate

1.666 vizualizari

Nu am facut niciodata politica, poate si din cauza ca pe undeva nu prea o inteleg…si totusi, o buna bucata din viata mea (cea de dupa evenimentele din 1989!) nu am auzit decat discutii despre intrarea Romaniei in NATO si apoi, mai tarziu, in Uniunea Europeana. Amuzant sau tragic…mult timp nu am inteles despre ce este vorba de fapt…de ce era important sa intram in NATO? Ce era asa mare scofala despre Uniunea asta Europeana…si cum adica sa intram in ea?

Au trecut anii si Romania a devenit membra a Uniunii Europene…dar in mod amuzant (sau poate tragic) nu cred ca trecusera 5 ani de la aderare, ca deja se discuta infocat la televizor despre cat de rea este Uniunea si cat de bine ne-ar fi pe cont propriu. Confruntata cu o astfel de lipsa de consecventa a opiniei publice, am pornit in cautarea propriului raspuns la intrebarea ce inseamna sa fii membru UE.

1. Uniunea Europeana – un proiect de pace

Putini stiu ca Uniunea Europeana a castigat Premiul Nobel pentru pace in anul 2012, si mai putini au inteles de ce. Caci mai inainte de a fi o uniune economica si cu mult inainte de a fi o uniune a liberei circulatii a persoanelor, Uniunea Europeana a fost un proiect de pace. Dupa al doilea razboi mondial, cand Europa intreaga era in ruina, Franta, Italia , Germania si tarile BENELUX au hotarat sa puna in comun productia de otel si carbune pentru a se asigura ca niciuna dintre marile puteri ale Europei nu se va mai putea inarma fara stirea (sau mai bine zis controlul) celorlalte. Aceasta a fost baza tratatului de la Paris din 1952 care a fost actul de nastere a ceea ce urma sa devina Uniunea Europeana si peste 70 de ani de pace in Europa.

2. Parlamentul European este numai una dintre cele trei institutii implicate in luarea deciziilor la nivel european si a trebuit sa astepte pana in anul 1997 pentru a dobandi putere legislativa.

Pentru un motiv pe care nu reusesc sa mi-l explic, Parlamentule European este institutia care se bucura de cea mai mare popularitate in Romania. Mai putin cunsoscut este faptul ca Parlamentul imparte puterea legislativa cu Consiliul European (format din reprezentanti ai tuturor Statelor Membre – da si Romania!). Cele doua institutii functioneaza ca doua camere ale unui parlament national si adopta legi la propunerea Comisiei Europene (care dupa cum ati ghicit, nu este o comisie ci un fel de Guvern european).

3. Legile adoptate la Bruxelles reprezinta vointa popoarelor Europei si nu sunt niste reguli arbitrare impuse de o putere straina si indepartata.

Legile adoptate la Bruxelles sunt votate de catre Statele Membre reunite in Consiliu si de catre cetatenii europeni reprezentati de catre Parlament. Fiecare Stat Membru dispune de voturi in functie de marimea populatiei. Romania se bucura de 14 voturi in Consiliu si este a saptea tara in ordinea importantei votului, avand mai multe puncte decat tari ca Belgia, Olanda, Suedia sau Danemarca.

d.

Din aceeasi categorie:

  • 5 femei celebre fara de care lumea nu ar mai fi la fel
  • De ce m-am saturat de Sfantul Valentin
  • Idelologia care sta la baza necazurilor noastre