Publicația noii Conștiințe

Un pod din Peru. Legătura cu tradiția.

0

Acum 500 de ani, pe vremea când incașii își extindeau teritoriul, au dezvoltat o rețea impresionantă de drumuri, pentru a le facilita deplasările printre munți. Dar, traseul nu era unul ușor. Vârfurile munților nu se lăsau ușor atinse, iar văile adanci erau greu de traversat, așa ca a fost nevoie de poduri -multe poduri.

Podurile făceau parte dintr-un impresionat sistem de drumuri incașe, care străbătea aproximativ 40.000 de kilometri -din actualul Ecuador către Argentina. În funcție de materialele pe care le găseau in zonă, acestea erau făcute din lemn, stuf, pietre și sfoară, făcută din paie sau iarba. În schimb, perisabilitatea materialelor, facea necesara o reconstrucție anuală . Prin secolul XVII, aceasta tradiție precum și podurile pe care le deservea au dispărut.

Din fericire, aproape de Peru, locuitorii unui sat reconstruiesc în mod tradițional – cu aceleași tehnici și aceleași materiale, podul Keshwa Chaca de peste râul Apurimac. Ce este impresionant, este faptul că localnicii cresc o specie de iarbă numită q-oya, pe care o împletesc manual, pentru a face niște cabluri ce străbat un canion de aproximativ 70 de metri. Ei încep cu un cordon mic care este împletit din această iarbă iar apoi o împletesc cu înca 30 de asemenea corzi pentru a forma o frânghie groasă. Pentru urmatoarele ore, comunitatea incepe un joc de tug-of-war pentru a intinde aceste cabluri.Construcția începe bineînteles cu veselia unui joc de-a remorcherul, podul vechi susținând trecerea primului cordon de pe o parte pe cealaltă a canionului. La final, vechiul pod este aruncat în râu, înapoi la natură.
Aceast eveniment are loc o data pe an în aceeași locație de pe vremea incasilor, cu aceleasi metode de construcție transmise din generație în generație. Podul este de asemenea foarte puternic, capabil de a fi traversat in siguranta de zeci de oameni simultan. Celebrari cu muzica si dansuri au loc dupa terminarea acestuia pentru a sarbatorii legatura colectiva in traditie a locuitorilor.

Bineînțeles, finalizarea podului este un moment de bucurie, ce se transformă într-o petrecere, o celebrare prin muzică și dans, ce sărbătorește legătura colectivă și respectul față de tradiție al localnicilor.

 

sursă de inspirație : www.amusingplanet.com

sursă foto : www.amusingplanet.com

Comentarii
Se încarcă...