Publicația noii Conștiințe

„Acasă” este peste tot

0 0

Motto: ” Acasă e acolo unde îţi recunoşti propria fiinţă. Te regăseşti în fiece lucru pe care îl atingi zi de zi, în văzduhul din interior, în aceste izuri ocrotindu-ţi sufletul de otrava închegată în alte adieri.” – Nicolae Cornescian

Ce cuvânt minunat este „acasă”. Pe mulţi dintre noi, acest cuvânt îi trimite cu gândul la casa părintească, la plaiurile copilăreşti pe care le-au străbătut în lung şi în lat cu zâmbetul pe buze, la surăsul mamei şi fermitatea strângerii de mână a tatei şi la vecinii enervanţi care stăteau întotdeauna în calea năzbâtiilor bine plănuite. Oare asta înseamnă „acasă” ?

Înainte de a pleca la facultate, pentru mine Galaţiul însemna „acasă”. Eram foarte convins de asta până când a venit momentul plecării mele la facultate în Iaşi. Uşor, uşor, cu fiecare experienţă, cu fiecare persoană care a pătruns în viaţa mea acolo, sentimentul de străinătate a fost înlocuit cu unul de familiaritate. Îmi amintesc cum ajungeam acolo după o vară plină de excursii şi răsuflam relaxat gândind: „Ce bine e acasă!”.

Timpul a trecut şi Iaşiul a fost înlocuit de Cluj, ciudat fiind faptul că sentimentul de familiaritate nu dispăruse. Brusc am realizat că „acasă” pentru mine nu este un loc ci o stare. O stare care poate apărea în orice loc care a devenit special pentru mine. Un loc în care sufletul meu a zâmbit, zâmbeşte sau va zâmbi. O stare pe care mi-o pot genera în egală măsura şi prezenţa părinţilor mei dar şi a prietenilor răspândiţi prin toată lumea. Numesc „acasă” acel loc în care nimic nu mă împiedică să fiu eu aşa cum sunt în esenţă.

Având această mică revelaţie ceva s-a întâmplat : dorul de casă a dispărut. Brusc aveam atâtea locuri în care mă simţeam exact ca în braţele mamei. Acum călătoresc din loc în loc de parcă alerg din camera în camera într-o casă mare, casă care cuprinde tot ceea ce sunt, o casă pe care eu Acum o numesc Acasă.

Te îmbrăţişez cu drag, suflet blând.

 

Comentarii
Se încarcă...