Atunci când ne ataşăm…

Publicat în categoria Dezvoltare Personală

899 vizualizari

Motto: „Ataşamentul este originea şi rădăcina suferinţei, aşadar este cauza oricărei suferinţe. ” – Buddha

Budiştii consideră că un om va fi cu adevărat fericit atunci când va duce o viaţă fără ataşamente, abia atunci el va fi cu adevărat liber.Oare au ei dreptate? Oare am fi mai fericiţi dacă ne-am elibera de posesii şi am evada din zona noastră de confort şi siguranţă?

Eu personal, consider că ei au în mare parte dreptate cu această perspectivă şi chiar observ din ce în ce mai pregant, cum ataşamentele noastre generează suferinţă. Nu consider că este greşit să ajungem să ne ataşăm, să ţinem cu adevărat la o persoană dragă sau un obiect. Ceea ce consider greşit este să ajungem să ne identificăm cu acea persoană sau acel obiect, să devenim dependenţi de existenţa lor pentru că prin intermediul lor, ne simţim în siguranţă.

Atunci când lăsăm ataşamentul să ne ghideze, s-ar putea să realizăm că ne-am distanţat enorm de persoana pe care o numeam la un moment dat „Eu”. Vom observa că acţiunile noastre sunt generate de frica de a nu pierde persoana sau obiectul de care ne-am ataşat. Ne întrebăm : „Ce mă fac dacă o s-o pierd? Nu voi mai fi fericit niciodată.”. Aceste gânduri apar deoarece, tocmai datorită ataşamentului, uităm că noi suntem Centrul propriei noastre vieţi şi că doar noi suntem responsabili pentru emoţiile pe care le simţim. Şi astfel, preferăm să lăsăm persoane sau obiecte din exterior, de care, bineînţeles ne-am ataşat, să fie responsabile de siguranţa şi fericirea noastră.

Cum putem schimba asta? Primul pas este de a observa atunci când suntem foarte ataşaţi.Al doilea pas este să observăm cum ne influenţează viaţa acest ataşament pe care l-am dezvoltat. Ne influeţează pozitiv sau negativ? Iar ultimul pas, constă în a ne detaşa până când ne reîntoarcem la a fi Centrul propriei vieţi, până când ne reamintim cine suntem. Cea mai drastică soluţie este să îndepărtăm din viaţa noastră factorul care determină ataşamentul.

Te îmbrăţişez suflet blând.

Din aceeasi categorie:

  • 10 obiceiuri care te impiedica sa fii fericit
  • Suntem eroi fara sa stim
  • Crezul parintelui