Publicația noii Conștiințe

Despre pedagogii subtili din vieţile noastre

0 0

Viaţa este o şcoală. În fiecare moment al ei, învăţăm, învăţăm să trăim! Deşi credem că o dată ce părăsim mediul academic, titlul de „elev” nu ni se mai potriveşte, continuăm să fim învăţăcei.

Cine sunt oare acei pedagogi fără diplomă? Cine sunt acei profesori subtili care ne modelează, pentru a ne aduce cu un pas mai aproape de fericire?

Primii pe care îi întâlnim sunt părinţii. Ei sunt profesorii aceia motivaţi care, chiar dacă se simt ignoraţi, ştiu că lecţiile de viaţă pe care ni le oferă îşi vor atinge scopul într-un final. Nu au o diplomă, e adevărat, dar iubirea lor e suficientă. Împreună cu ei, o dată cu înaintarea în vârstă, se construieşte o echipă de pedagogi subtili de toată frumuseţea. De ce cuvântul „subtil” ? Pentru că de cele mai multe ori ei nu sunt conştienţi că joacă acest rol, ei doar sunt acolo la momentul potrivit.

Învăţăm de la prieteni ce frumos este să fii acceptat, să râzi, să plângi, să faci năzdrăvănii. Descoperim cu ajutorul lor o altă familie. Învăţăm de la prima persoană iubită ce minunat este să iubeşti şi să fii iubit, dar şi că uneori ataşamentul puternic te poate îndepărta de adevăratul Tu. Învăţăm de la oamenii răi ce este tristeţea,furia. Ei ne arată cât de puternici suntem pentru că nu îi lăsăm să ne doboare.

Fiecare om pe care viaţa ni-l aduce în cale ne arată cum să fim dar şi cum să nu fim. Ei ne învaţă şi ne arată cine suntem. Unii ne îndreaptă atenţia către lumina din noi, ne arată că avem puterea să iertăm, să acceptăm, iar alţii ne fac atenţi la partea noastră „întunecată”. Ce este minunat în acest joc este că şi noi jucăm cel puţin o dată în viaţa rolul unui pedagog subtil. E frumos că de multe ori nu realizăm asta.

Închei prim a mulţumi acestor învăţători pentru că au jucat un rol în evoluţia mea. Mulţumesc pentru fiecare lecţie, pentru că fără ei nu aş fi putut deveni persoana care sunt acum. Mulţumesc şi ţie, suflet blând, pentru că ma înveţi că există oameni care rezonează cu mine, care îmi înţeleg punctul de vedere, oameni care citesc.

Comentarii
Se încarcă...