Lăsați cățeii să vă dreseze

Publicat în categoria Natură

1.428 vizualizari

Oricât de morocănos ai fi, totuși știe cum să te salute cu căldură. Pare să te considere cea  mai grozavă persoană de pe Pământ, demonstrâdu-ți asta prin faptul că sare în sus de bucurie, la propriu, atunci când te vede. Asta bineînțeles după ce te salută făcându-ți cu coada, atât de entuziasmat că o face cu tot corpul. Pur și simplu pare că nu își mai încape în blană de fericire. Nu te judecă niciodată, oricât de multe greșeli ai face. Pentru el, e ca și cum ai fi unica persoană pe care o cunoaște și e întotdeauna fericit să te știe prin preajmă, arătându-ți de fiecare dată cât de mult îi placi. Nu-ți poartă pică, te consideră perfect și îți este alături, oricând ai nevoie, doar cu condiția ca tu sa îi permiți. Aceasta fără să ascundă în spatele acestor manifestări de afecțiune, dorința de a-ți vinde proprietăți imobiliare sau de a te lua în căsătorie.

Și totuși, cine a învățat cățelul despre relațiile interumane? Privim la el, aproape indiferenți, fără a remarca faptul că ne aflăm lângă cel care este capabil să își facă cei mai mulți prieteni din lume. Ne străduim să învățăm animalele de lângă noi, atât de multe lucruri, încât neglijăm cel mai important lucru, și anume, că și noi avem la rândul nostru, ceva de învățat de la ele.

Din îndepărtatele timpuri demult apuse, se știa de importanța unei atitudini cât mai deschisă. Amintește-ți de cât de bine te face să te simți, o remarcă pozitivă, adresată ție.  Nu există inimă în interiorul căreia să nu poți să pătrunzi, adoptând o atitudine prietenoasă, lucru pe care câinele pare să îl știe și practice cu nonșalanță. Dacă ai atitudinea unei cățel, ai șanse mari să intri într-o încăpere cu un număr mare de oameni, și toată lumea să te remarce, să vină la tine și să se comporte ca și cum ați fi fost prieteni de o viață. Cățelul știe despre ce vorbesc.

Proverbul japonez spune că: „Apa pătrunde stânca, nu prin putere, ci prin insistență”. Nu tăria apei, supune stânca cererii acesteia, ci faptul că apa are răbdare, este acolo și mângâie stânca, până mângâierea acesteia, lasă o urmă în inima ei. O atitudine prietenoasă va fi cea care va avea cele mai multe rezultate pozitive. Nu încercați să faceți un lucru pozitiv printr-o atitudine negativă, și nici nu sperați că poate ieși un lucru bun din ea. Cea mai bună scurtătură care să ajute două inimi să comunice mai bine, este aceasta: o atitudine deschisă precum a câinelui.

Și totuși haideți să învățăm de la căței cum ar trebui să ne comportăm cu ceilalți. Hai să adoptăm o atitudine prietenoasă și deschisă, care să ne ajute să ne manifestăm cu restul exact așa cum ne-am dori ca ei să se comporte cu noi. Ne-ar plăcea să ni se facă mai multe complimente? Să fim înțeleși și respectați? Să nu fim criticați? Să nu fim judecați pentru deciziile pe care le luăm și să avem cu cine să ne împărtășim emoțiile care tind să explodeze în noi, câteodată? Vrem să fim apreciați? Foarte bine. Înseamnă că ești pe cât se poate de normal. Ei bine așa trebuie să ne comportăm și cu restul din jurul nostru.

Nimeni nu îți poate însenina ziua mai bine decât să fii întâmpinat cu o atitudine deschisă. Și ne ajută și pe noi să zâmbim mai mult, și să fim mai detașați. Dacă ne convingem fața că suntem fericiți, cu siguranță și creierul o va urma. Să nu uităm că și cei mai răi câini se lasă mângâiați, să fie vorba de oamenii de care le este frică, sau nu? Fiți deschiși chiar cu riscul de a fi mușcați. Fii tu, așa cum ești și vrei, oamenii vor oferi oricum ceea ce au de oferit, pentru că și ei sunt ceea ce sunt. Învață să înțelegi că așteptările tale te rănesc. Ei au tot dreptul să se gândească și să se răzgândească, tu alege să repecți asta, fără durere. Ai grijă de ceea ce oferi mai mult decât ceea ce ți se oferă și vei fi cu siguranță mai fericit.

Din aceeasi categorie:

  • Despre ciuperci
  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea