Prima casă pasivă certificată în Turcia reduce consumul de energie cu 90%

Publicat în categoria Natură

477 vizualizari

Prima casă pasivă certificată în Turcia se află în oraşul Gaziantep din sud-estul regiunii Anatolia, aproape de graniţa cu Siria, şi produce singură aproape întregul volum de energie de care are nevoie, graţie unui sistem fotovoltaic, scrie Inhabitat. Pereţii şi acoperişul ei oferă protecţie în faţa soarelui şi asigură un sistem de ventilaţie eficient, care reglează temperatura de interior.

Locuinţa de 310 metri pătraţi a fost construită în 2013, în urma unei colaborări dintre compania de arhitectură EG Mimatlik şi partenerii săi din Germania, compania r-m-p arhitects. Aceasta din urmă a asigurat expertiza tehnică, iar compania turcească Izocam s-a ocupat de partea de izolare. Clădirea găzduieşte birourile Centrului de Resurse Umane al Municipiului Gaziantep, un mic auditoriu şi câteva camere folosite în scopuri educaţionale.

Clădirea iniţială a fost proiectată şi renovată după criteriile de eficienţă energetică stabilite de Institutul German pentru Case Pasive, având o acustică excelentă şi capacitatea de a economisi energie în proporţie de 90%. În funcţie de perioada anului, aerul generat de sistemul de ventilaţie este pre-încălzit sau pre-răcit cu ajutorul unui schimbător de căldură, însă nevoile energetice ale clădirii sunt asigurate în mare parte de sistemul fotovoltaic din grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Despre ciuperci
  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea