Primul aeroport solar din lume nu mai plătește factură la electricitate

Publicat în categoria Natură

690 vizualizari

Aeroportul Cochin International din sudul Indiei a decis să-și reducă major costurile energetice, așa că în urmă cu trei ani a început să instaleze panouri solare – mai întâi pe acoperiși, la terminalul de sosiri, apoi în jurul hangarelor. După evaluarea rezultatelor, proiectul a luat amploare, iar acum aeroportul își asigură necesarul de energie electrică.

„Am vrut să fim independenți de rețeaua de electricitate,” a declarat Jose Thomas, managerul aeroportului. Așa că, după primele tentative de înverzire a energiei, anul trecut aeroportul a solicitat companiei Bosch să instaleze panouri solare pe o suprafață de peste 18 hectare, pe un teren neutilizat din apropierea aeroportului. În august 2015, aeroportul internațional din Cochin a devenit primul aeroport 100% solar din lume.

Zecile de mii de panouri solare generează, în medie, puțin peste cei 48.000 – 50.000 de kilowați pe care aeroportul – al șaptelea cel mai mare aeroport din India – îi consumă zilnic. Surplusul de energie este injectat în rețea. Costurile întregii centrale solare au fost de 620 de milioane de rupii (circa 9 milioane de dolari), iar administrația estimează că va recupera această sumă în mai puțin de șase ani. În același timp, schimbarea radicală va însemna 300.000 de tone de emisii de carbon în minus, pentru următorii 25 de ani.

Sursa: CNN

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Despre ciuperci
  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea