Mihai Eminescu a prezis sfarsitul lumilor

Publicat în categoria Omul Nou

4.879 vizualizari

Soarele, ce azi e mândru, el îl vede trist şi roş

Cum se-nchide ca o rană printre nori întunecoşi,

Cum planeţii toţi îngheaţă şi s-azvârl rebeli în spaţ’

Ei, din frânele luminii şi ai soarelui scăpaţi;

(Mihai Eminescu – Scrisoarea I)

 

Trăim intr-un univers în continuă expansiune, ‘colonii de lumi pierdute’ se îndepărtează cu viteză amețitoare de centrul Universului spre un mai departe necunoscut si rece. Va veni un timp… e drept că peste trilioane de ani poate…când galaxiile for fi ajuns atât de departe încât vor fi ieșit din orizontul cosmologic (distanța explorabilă a spațiului). Dar asta nu va mai conta la acel moment căci Pământul însuși va fi fost distrus cu multe miliarde de ani în urma în procesul morții stelei noastre – Soarele.

Universul se va răci treptat, stelele se vor stinge una după alta și se vor risipi în spațiu, în fragmente din ce mai mici pană la dezintegrarea totală în particule elementare și crearea de găuri negre.

Teoria sau mai bine zis, coșmarul înghețului cosmic – Big Freeze – se sprijină pe teoria relativității. La momentul formulării teoriei sale, Einstein a refuzat să creadă că un viitor atât de puțin îmbietor era sortit Universului, ca urmare, a introdus constanta cosmologică – o forța a cărei menire ar fi fost să încetinească expansiunea impregnată galaxiilor în momentul Big Bang si să evite răcirea treptată a universului pe măsură ce corpurile cerești se distanțau unele de altele. Totuși, observațiile ulterioare au dovedit că Universul este în expansiune accelerată, că o constantă cosmologică s-ar putea să existe dar aceasta, în loc să țină Universul împreună, contribuie la dispersarea materiei, acționând ca o forța antigravitațională.

Ca Mihai Eminescu a fost un mare vizionar o stim cu totii, dar poate ca nu banuiam ca a descris poetic teoriile fizicii moderne inainte ca acestea sa fi fost formulate prima data de Albert Einstein. In Scrisoarea I (fragmentul reprodus in motto) Eminescu descrie cu exactitate teoria Big Freeze.

Ramane intrebarea, pe veci nedeslusita probabil, era Mihai Eminescu numai un fin intelectual al vremii lui, inregistrand ideile care circulau in epoca fara a fi fost dovedite la vremea respectiva sau mai mult…un adevarat initiat care isi capata informatiile ca urmare a initierii sale spirituale in tainele buddhiste de care era atat de interesat.

Ca o scenă care e demontată după ce și ultima reprezentație s-a terminat, Universul e posibil să sfârșească in vacuum …iar sufletul, care nu cunoaște moartea, satisfăcut de o reprezentație reușită la nivel cosmic, să-și continue aventura in tot atâtea feluri uimitoare si inimaginabile nouă personajelor de pe scenă.

d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Despre Suflet, Alcatraz si Triunghiul Bermudelor
  • Marturia unui om care l-a gasit pe Dumnezeu
  • Femei Frumoase