Publicația noii Conștiințe

Maestrul tăcerii, cu 11% mai fericit

0 0

Motto:

,,În realitate, sunt o persoană foarte timidă – am fost bătut până și de călugări.” (Woody Allen)

Ce ar fi să recunoaștem la braț, împreună, că pentru laici (occidentali) – cei care nu sunt popi cu Mercedes la scară și călugări cu amanți minori – ideea încetării dorinței poate părea de neatins. Ne putem măcar imagina o minte eliberată de dorințe? Cred că cei mai mulți dintre noi rezonează mai aproape de cunoscuta rugăciune a Sfântului Augustin: ,,Te rog, Doamne, ajută-mă să fiu cast…dar nu încă, Doamne, nu încă!”…
Într-o lume caracterizată de nestatornicie, unde toate plăcerile noastre sunt trecătoare, presupunem în mod inconștient că poate ziua de mâine va păcăli minciuna pe care ne-o spunem toată viața – imediat ce ne căsătorim, obținem o promovare, mergem să ne îmbarcăm la aeroport în vacanță ( nu spre Turcia, te rog!), trecem de punctul de control percheziționați până la piele, și, ușurați de toate cele consumăm o mulțime de chestii dulci și apetisante pe care nu le numesc aici pentru a nu-i supăra pe rawveganiști. Dar imediat ce ne găsim în zona de îmbarcare, pentru că am consumat zahăr și grăsimi în valoare de peste 111 calorii, nu ne mai gândim să examinăm minciuna care ne alimentează viețile. Ne spunem că vom dormi bine, vom alerga, vom lua un mic dejun sănătos, vom face un sex și mai sănătos și, apoi, în cele din urmă, totul va fi bine. ,,În simplitate rezidă Bucuria adevărată” spunea cândva un înțelept. Cât de des așteptăm următorul val de plăcere…de orice fel? Următoarea masă, următoarea cafea cu lapte, următoarea vacanță sau mai știu eu ce. Trăim doar anticipând următorul lucru plăcut de care ne vom bucura…Căutarea fericirii devine sursa nefericirii noastre. Credem că am reușit să ajungem pe rândul din față în teatrul minții noastre. Realitatea însă ne arată, uneori violent chiar, că suntem încă la galerie.

Potrivit numerologiei mistice, 11 este numărul Maestru. O amplificare a cifrei 1, 11 semnifică și Libertatea, chemarea noastră la Trezire, un simbol a cărui vibrație ne invită să spargem vălul iluziei care ne ține legați de o lume ireală. O călătorie în Necunoscut. Înțelepții mistici ne-au transmis pe căi ocolite, discrete, că cei care sunt atrași de acest simbol pot opera la un alt nivel energetic decât majoritatea celorlalți. Ca o consecință, când două ființe cu această vibrație se întâlnesc, Energia care se creează între ei este foarte puternică. Când ni se arată acest simbol în diferite manifestări putem accepta că astfel este felul Universului de a ne atrage atenția asupra Sufletului nostru și Intuiției. El servește drept ”alarmă” care ne arată oportunități ce nu trebuie ratate în această viață. Faptul că vedem mai des această secvență numerică înseamnă că Universul încearcă să ne deschidă ochii cu privire la Sincronicitățile din jurul nostru. Inteligența Infinită a Universului încearcă să ne arate Calea prin mici semne, dar trebuie să fim deschiși ca să le vedem. Cum?

Poți începe simplu, prin meditație.

Putem învăța cum să fim fericiți ”înainte de a se întâmpla ceva”. Această fericire este autogenerată, și nu depinde de forțe exterioare, este opusul ”suferinței”. Asta o știm de cel puțin 2500 de ani. Buddha a recunoscut un adevăr care ne poate schimba perspectivele asupra vieții. Dar, stai liniștit(ă). Nu am de gând să Te introduc în atmosfera constipată și serioasă a unei meditații clasice.
Îți propun însă o pre-meditație activă. Simplă, banal de simplă, concretizată prin câteva idei care cred că-ți vor da de gândit puțin…

Corporațiile Procter&Gamble, General Mills, giganții Google și Yahoo ca să amintesc doar câteva nume ce sper să Te impresioneze au introdus în ”stupul” activității corporației conceptul activ ”perna pentru meditație”: o încăpere special amenajată, adică vopsită în alb și mobilată cu câteva perne…Astfel, meditația a fost inoculată în corporații nu ca un exercițiu spiritual, ci mai degrabă ca un mijloc de a face din fiecare ”un lider mai bun”, ”mai focalizat”, mărind Creativitatea și Inovația. Să nu crezi că la bază a stat ideea de ”reducere a stresului”. ,,Credem că stresul din viața noastră nu este ceva rău. Ne stimulează” – spunea într-un interviu un ”instructor în conștientizare” – un nou post introdus de corporații. Expresii des auzite de felul ,,lăsați lucrurile să se desfășoare”, ,,lăsați-vă în voie” și ,,îndreptarea lăuntrică spre propiile emoții” au semnalat faptul că meditația e reușit să evadeze din ghetoul buddhist. ,,Neuroștiința ar spune despre capacitatea noastră de a îndeplini mai multe sarcini în același timp că este virtual inexistentă. ”Multitasting” este un termen derivat din activitatea computerelor. Noi avem un singur procesor. Nu o putem face…Când treci de la un proiect la altul, mintea zboară înapoi la proiectul originar și nu poate relua lucrurile de unde le-a lăsat. Prin urmare, trebuie să facă vreo câțiva pași înapoi și să revină din nou și aici apare pierderea de productivitate” , declara recent un renumit cercetător.
Problema este firește exacerbată în epoca numită a ”războiului fulger informațional”, în care e nevoie de o tărie supraomenească pentru a nu ține seama de ”cântecul de sirenă” al ultimelor lucruri văzute pe smart-phone. Oamenii de știință au creat chiar un termen pentru această stare: ,,atenție parțial continuă”. Este un sindrom cu care fiecare din noi a devenit familiar, doar că nu este băgat în seamă…
Ce ți-aș putea recomanda (vorbesc aici din experiența multor ”instructori în ale meditației” și a mea, of course), sunt câteva idei-sugestii care se încadrează în ”pre-meditație activă”, termen pe care l-am mai amintit înainte.
Fă un singur lucru odată. Când vorbești la telefon, vorbește la telefon. Când ești într-o ședință, fii acolo. Rezervă-ți o oră pentru a-ți citi e-mailurile și apoi închide computerul și focalizează-ți atenția asupra sarcinii pe care o ai de îndeplinit ACUM.
Fă mici pauze de CONȘTIENTIZARE de-a lungul zilei. Instructorii în ale pre-meditației active le numesc ”pauze cu scop bine definit”. Astfel, de exemplu, în loc să Te neliniștești și să miști degetele cu nerăbdare în timp ce computerul se deschide, încearcă să-ți urmărești Respirația timp de câteva minute.
Când conduci, închide muzica și încearcă să-ți SIMȚI mâinile pe volan. Sau când Te deplasezi de la o întâlnire la alta, lasă-ți telefonul în buzunar și observă senzațiile pe care le ai în picioare în timp ce mergi.
Când călătorești cu trenul, metroul etc. , încercă din când în când, CONȘTIENT(Ă) să închiz ochii și să-ți ASCULȚI RESPIRAȚIA. Fii ATENT(ă) la ceea ce SIMȚI în trup. Poate sună SF, dar să știi că acest minunat vehicul care este Corpul Tău, comunică cu Tine 24 de ore din 24, chiar dacă Tu nu ești (încă) conștient(ă) de acest lucru…

Povestea ne spune că era odată, în China, un călugăr zen care căpătase renumele de ”Maestru al tăcerii”. În realitate, acest om al bisericii era un șarlatan, un impostor, care imaginase acest subterfugiu pentru a trăi confortabil din pomenile pe care i le aduceau sătenii. Îi primea numai în zilele fără soț, instalat comod pe pernele lui de mătase unde medita cu sârg, și se mulțumea să păstreze cu obstinație tăcerea. Doi confrați predicau în locul lui.
Or, într-o dimineață, se prezentă la mănăstire un călugăr pelerin, atras de reputația Maestrului tăcerii. Nu era o zi de vizită, și cei doi acoliți interpreți lipseau. Pelerinul îl abordă pe maestru și îl întrebă:
-,,Maestre al tăcerii, luminați-mă: ce este Buddha?”
Neștiind ce să facă, falsul maestru privea nervos în stânga și în dreapta, căutându-i în van pe complicii săi obișnuiți. Pelerinul, aparent satisfăcut, înclină capul și întrebă:
-,,O, Maestre al tăcerii, luminați-mă: ce este dharma?”
Din ce în ce mai stânjenit, șarlatanul ridică ochii spre cer, căutând în van inspirația, apoi coborî privirea în pământ, descurajat. Pelerinul înclină capul cu respect și spuse în continuare:
-,,O, Maestre al tăcerii, permiteți-mi o ultimă întrebare: ce este harul?”
Așa-zisul maestru depărtă brațele în semn de totală neputință. Călugărul pelerin salută de trei ori și se retrase.
Pe drumul de întoarcere, el se încrucișă cu doi călugări care se îndreptau spre mănăstire:
-,,Fraților! strigă el. Mergeți, fără îndoială, să vă prezentați omagiile Maestrului tăcerii?
-,,Ei bine!…da”, făcură călugării, surprinși și puțin neliniștii.
-,,Ah, ce forță a înțelepciunii!” exclamă pelerinul. În numeroasele mele călătorii, n-am mai întâlnit niciodată unul ca el. Judecați și voi. Când l-am întrebat ,,Ce este Buddha?”, s-a întors spre Răsărit și spre Apus, arătându-mi prin aceasta că oamenii îl caută pe Buddha în toate direcțiile, pretutindeni unde nu este. L-am întrebat atunci de dharma. Mi-a răspuns ridicându-și ochii la cer, apoi coborându-i la pământ, făcându-mă să pricep că dharma nu face nici o deosebire între bogați și săraci, între cei puternici și cei slabi, că dharma este egală pentru toți. În sfârșit, când l-am întrebat despre har, și-a depărtat brațele cu mâinile larg deschise. Harul este de fapt o binecuvântare, care este împărțită cu generozitate oamenilor, pentru a-i călăuzi pe drumul vieții. Fraților, ce mare înțelept, acest Maestru al tăcerii!”

-,,Tâmpiților, paraziți blestemați, leneșilor!”, tună Maestrul tăcerii când cei doi i se înfățișară. Era cât pe ce să-mi pierd reputația pentru totdeauna în fața unui amărât de pelerin, care m-a băgat într-o încurcătură de moarte!”..

Ideile-sugestii din acest articol n-au cum să Te transforme peste noapte într-un Maestru al tăcerii. Cum nici nu au pretenția de a-ți garanta că vei fi mai fericit(ă) 100%. Dar, exersându-le cu Răbdare, cu Încredere, și dacă poți, cu cât mai mult umor, poate te vor călăuzi către minunatul tărâm al Trezirii, acolo unde poarta de acces are codul-simbol ”11”…Dar neapărat Te rog, nu uita de ”perna de meditație” care musai trebuie să fie tot timpul cu Tine…

atar

Comentarii
Se încarcă...