Publicația noii Conștiințe

Pisica lui Schrodinger – moarta si vie in acelasi timp (1)

0 1

Cazul pisicii pe jumatate vie si pe jumatate moarta a lui Schrodinger dovedeste cu varf si indesat ca si fizicienii au simtul umorului sau chiar mai mult, ca Universul insusi este pus pe glume.

Pe masura ce experimentele de fizica cuantica avansau, si binenteles, cu ajutorul unor aparate de masura din ce in ce mai performante, oamenii de stiinta au dat peste urmatorul fenomen (numit si experimentul celor doua fante): daca trimiteau fotoni (particule elementare de lumina) in directia unui ecran cu doua fante, modelul care se profila pe partea cealalta a ecranului era cu totul neasteptat. In principiu, fotonul intalnind ecranul ar fi avut varianta de a trece prin prima sau cea de-a doua fanta, ceea ce ar fi creat pe fondul din spate un model cu doua linii de lumina. Totusi, fotonul buclucas se incapatana sa creeze un model cu totul diferit, caracteristic celui desenat de o unda si nu de o particula.

Prima descoperire a experimentului a fost ca particula se comporta ca o unda iar asta continua sa tina comunitatea stiintifica ocupata si astazi in dezbateri interminabile despre natura luminii ( Ceva de genul: ‘E unda!’ Ba nu, e particula!, ‘Ba e unda’, Ba e particula!’). Si totusi, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri cu adevarat legat de posibilitatea fotonului de a se comporta ca o unda nu este lipsa vadita de consecventa cu sine insasi a particulei de lumina, putin confuza, ca noi toti de altfel, in privinta propriei naturi…ci faptul ca pentru a desena un model caracteristic unei unde, fotonul de lumina a trebuit sa treaca IN ACELASI TIMP si prin prima si prin a doua fanta. Ca sa nu sperie lumea (sau poate putin nici pe ei insisi) spunand drept ca experimentul celor doua fante dovedeste ca fotonul a fost in doua locuri in acelasi timp, fizicienii au spus ca particula e in stare de superpozitie cuantica.

Experimentul insa mai pregatea o surpriza, atunci cand oamenii de stiinta au pus detectori in asa fel incat sa poata contabiliza exact momentul in care fotonii treceau prin fante, incapatanat, fotonul a inceput sa se comporte ca o particula si sa deseneze cuminte, doua linii de lumina pe peretele din spatele ecranului. Simpla observatie disipa starea de superpozitie a fotonului si il impigea sa aleaga o cale din infinitudinea de posibilitati ale starii de superpozitie.

Tulburatoare precum sunt toate aceste descoperiri, ele devin comice atunci cand incercam sa le aplicam realitatii imediate. Cam asta a facut Schrodinger cand a aplicat concluziile din experimentul celor doua fante cazului unei pisicii inchise intr-o cutie a carei viata depinde de starea unei particule subatomice otravitoare.

…dar toate astea…in episodul urmator…

d.

Comentarii
Se încarcă...