Publicația noii Conștiințe

Sergiu Celibidache

0 0

Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Nascut la Roman, intr-o familie instarita, si-a parasit parintii pentru ca acestia nu ii intelegeau pasiunea pentru muzica. A trait in saracie multa vreme, dar nu a abdicat niciodata de la dragostea sa pentru muzica. Este dirijorul care a refuzat cu incapatanare, de-a lungul anilor, orice fel de inregistrari audio, pe motiv ca ar scadea emotia prestatiilor sale.

Pana la varsta de 4 ani, Sergiu nu a rostit nici un cuvant. De parca aceasta tacere i-a fost data pentru a aduna mai multa mirare, mai multa intelepciune, mai multa muzica…. „Cand aveam 4 ani dadeam concerte, asa, fara public, intr-un pod gol, fara lumina, cu mult praf, si foarte rece. Multumeam publicului, desi nu stiam ce inseamna asta. Fusesem o data la un concert adevarat unde am vazut ca se aplauda, ca se multumea la sfarsit si, atunci, o faceam fara sa stiu sa cant la pian, nu cantam, mi se parea doar foarte interesant.” Marturisea mai tarziu dirijorul, destainuiri care au aparut in cartea „Celibidache – Intalniri cu un om de exceptie”, texte reunite de Stephane Muller si Patrick Lang. O data cu vorbirea, Sergiu incepe sa studieze pianul, uimindu-si profesorii.

Muzicianul si dirijorul carismatic. Asa era cunoscut Sergiu Celibidache. Compozitorul, dirijorul, muzicianul. UNESCO a declarat anul 2012 „Anul Sergiu Celibidache”. In onoarea sa, la 3 mai a fost deschisa in Romania prima editie a Festivalului Sergiu Celibidache 100. Este un eveniment bienal, iar anul acesta se desfasoara pana la 7 iulie. Concerte, masterclassuri, discutii, lansari de carte, filme si amintiri despre maestru. Doua dintre cele mai importante momente ale festivalului sunt prezentarea compozitiilor „Gradina de buzunar” (premiera nationala) si „Haz de necaz”, Suita romaneasca in 8 parti), premiera mondiala, operele lui Celibidache.

„Ce este muzica? E o forma de viata, printre altele. Ea apartine vietii noastre, tot ceea ce consideram ca fiind o evolutie organica exista si in muzica. Sunt si in muzica decizii false, impulsuri care nu duc nicaieri. Dar insist pe eliminarea actiunilor personale, a reactiilor egoului, nu e loc pentru acestea in muzica(…)”, spunea maestrul Celibidache. Exista muzica in fiecare dintre noi! Daca facem muzica, nu ne dam seama. „Omul si-a insotit intotdeauna universul sentimentelor cu expresii sonore. Da, fie ca sunt pentru moarte, pentru nastere, pentru nunta, e in firea omului sa o faca.”
Sergiu Celibidache a trecut in nefiinta la 14 august 1996, la resedinta sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, in apropiere de Paris.

 

Comentarii
Se încarcă...