5 plante pentru îmbunătățirea vederii

Publicat în categoria Sănătate

1.239 vizualizari

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni odată cu înaintarea în vârstă este deteriorarea vederii. Aproape orice persoană trecută de vârsta de 40 de ani a resimțit o oarecare slăbire a vederii. Mulți terapeuți consideră că o alimentație sănătoasă, un program de exerciții fizice, dar și o serie de remedii fitoterapeutice pot ajuta la menținerea unei bune acuități vizuale odată cu înaintarea în vârstă. Încordarea mușchilor oculari care sunt foarte sensibili precum și un flux de sânge neadecvat al retinei pot cauza deteriorări de vedere.

Odată cu înaintarea în vârstă, vasele mici de sânge care irigă interiorul urechii și ochii devin mai puțin eficiente în colectarea rezidurilor. Există o serie de plante medicinale care ajută la încetinirea procesului de deteriorare a vederii și care de asemenea previn anumite afecțiuni oculare ce pot apare.

Una dintre aceste plante este afinul (Vaccinium myrtillus). Din fructele de afin se făcea un gem delicios pentru piloții Forțelor Aeriene Britanice în al II-lea Război Mondial. Potrivit piloților, consumarea acestui gem le îmbunătățea vederea pe timp de noapte și astfel le oferea un avantaj în timpul zborurilor operative de noapte.

Intrigați de aceste mărturii, cercetătorii au studiat afinul și au descoperit că are în compoziție bioflavonoide. Acești compuși antioxidanți ajută la prevenirea acțiunii radicalilor liberi și a fragilității capilare. De asemenea, acești compuși ajută ochii să se adapteze mai ușor la întuneric.

Cercetările făcute au demonstrat că afinul ajută la protecția retinei tocmai datorită conținutului mare de bioflavonoide; însă acțiunea este mai mult preventivă decât curativă. Consumarea de afine duce la îmbunătățirea vederii nocturne dacă slăbirea este datorată unor deficiențe de pigmenți de care ochiul are nevoie, și nu de o vedere diformă.

Ginkgo (Ginkgo biloba) este o plantă care a atras mult timp atenția oamenilor de știință și care poate ajuta  în caz de deteriorare a vederii dar și în alte boli precum pierderile de memorie sau circulația precară a sângelui.

Ginkgo este cea mai importantă plantă în tratarea deteriorării retiniene. Este un foarte bun luptător împotriva radicalilor liberi și acționează preventiv prin creșterea fluxului de sânge și de substanțe nutritive în retină.

Pentru tensiuni oculare repetate, cel mai potrivit remediu este floarea pasiunii (Passiflora incarnata). Este o plantă cu efect calmant, folosită în tratarea insomniei și episoadelor de nervozitate, dar ajută și la relaxarea vaselor de sânge din globul ocular.

Urciorul (Inflamație acută a glandelor sebacee de la rădăcina genelor, cu acumulare de puroi) și conjunctivita pot răspunde pozitiv la tratamente tradiționale precum cele folosind plantele silur (Euphrasia officinalis) sau hydrastis (Hydrastis canadensis).

Deși proprietățile curative ale silurului nu au fost studiate riguros, fitoterapeuții au avut rezultate foarte bune în tratarea conjunctivitei. Efectul antibacterial al hydrastisului a fost demonstrat științific. Această plantă cu efect curativ foarte puternic, inclusă în farmacopeia americană din 1830 până în 1955, ajută la reducerea inflamației și a fost folosită din timpuri străvechi de către indienii Kickapoo pentru a trata iritațiile oculare.

Exploratorul american Meriwether Lewis a notat folosirea acestei plante în 1804. A observat că indienii Cherokee foloseau planta hydrastis ca remediu perfect pentru durerile oculare.

Sursa: Armonianaturii

Din aceeasi categorie:

  • Secretul indian al longevitatii
  • Trei moduri simple in care sa ne bucuram de beneficiile ceaiului de ghimbir
  • Bomboane anticancer inventate la Cluj