Publicația noii Conștiințe

Hai să murim de râs!

0 0

Un celebru scriitor a primit intr-o zi o scrisoare netimbrata. Scriitorul a platit taxa si a deschis scrisoarea. „Batrane! Eu sunt bine. Locuiesc la Chicago” semnat, colegul tau de scoala, Jackson.

Dupa doua saptamani, Jackson a primit la Chicago un colet greu, pentru care a platit o taxa de 50$. Inauntru a gasit o piatra mare, insotita de urmatorul bilet: „Draga colega! Piatra asta mi-a stat pe inima pana cand am aflat ca esti bine”.

Eroul povestioarei noastre este Mark Twain, unul dintre cei mai iubiti scriitori si umoristi, cel care a intuit valenta terapeutica a umorului asupra moravurilor societatii omenesti.

Terapia prin umor

Valoarea terapeutica a umorului nu a trecut neobservata nici de oamenii zilelor noastre, care mai mult ca oricand sunt dornici sa-si deschida sufletul si mintea catre cunoasterea tuturor parghilor interioare care pot declansa salturi calitative. Da, umorul este pentru multi acea unealta care scoate la suprafata puteri nebanuite: puterea de a munci ore in sir, de a fi entuziast si devotat, puterea de a trece cu dezinvoltura peste situatiile stresante, puterea de a gasi cel mai bun raspuns in fata evenimentelor vietii, iar pentru unii puterea de a trece cu succes peste boli mai mult sau mai putin grave.

Cel mai celebru si mai bine documentat caz este cel al lui Norman Cousins, care s-a vindecat de o boala grava de colagen, boala pe care o baterie de experti nu au reusit sa o vindece. Ce ar fi putut face Norman in momentul cand si-a dat seama ca medicamentele sunt ineficiente incazul lui? Sa se lase prada disperarii sau sa se ridice si sa mearga mai departe? El a ales sa rada. Plin de perseverenta si dornic de succes si-a administrat doza de ras in prize zilnice. Desenele animate pline de umor au fost vehiculul purtator al undei de ras, care a ajuns acolo unde trebuie, in mitea si trupul lui Norman, redadu-i sanatatea. Verdictul doctorilor: vindecat. Ceea ce in urma cu cateva luni fusese aproape o sentinta finala, devenise intre timp motorul care a revolutionat mare parte din gandirea medicala.

Efectele terapeutice ale umorului

„Cum e posibil?” s-au intrebat medicii. Unii si-au lasat ochelarii pe nas si au zambit (ironic). Altii s-au pus pe treaba serios. Ce-au aflat a fost un motiv nu de ras, ci de bucurie: rasul scade tensiunea arteriala a celor care au valori crescute, reduce eliberarea hormonilor de stres, detensioneza muschii, creste elasticitatea musculara, creste numarul limfocitelor T activate allimfocitelor B si a a interferonului – factori implicati in imunitate, creste eliberarea de endorfine, imbunatateste respiratia si oxigenarea sangelui. Desigur studiile au fost facute pe acei capabili sa rada sanatos, sa rada din inima. Rasul sardonic isteric, umorul negru, sau cel plin de cinism, rasul batjocoritor, sadic sau masochist nu intra in categoria umorului, iar efectele acestor manifestari, desi pentru multi in mod inconstient, sunt devastatoare.

Doctorii Lee Berk si Stanley Tan de la Loma Linda University s-au „aliat” cu un grup de oameni bine dispusi si le-au dat sarcina sa rada sanatos si plin de viata. In acest timp ei au analizat cu minutiozitate probe de sange recoltate inainte si dupa reprizele de ras. Rezultatele: rasul scade nivelul seric de cortizol, creste cantitatea de limfocite T activate, creste numarul si activitatea limfocitelor natural-killer, creste numarul limfocitelor T helper si T supresor. Concluzia: rasul stimuleaza sistemul imunitar si indeparteaza efectul imunosupresiv al stresului. Sa fi fost oare acesta motivul pentru care in India s-au creat in unele orase cluburi de ras, locuri unde oamenii se strang dimineata pentru a rade? Sau poate a fost la mijloc puterea contaminanta a umorului?

Ecoul bunei dispozitii a ajuns pana la Jurnalul Asociatiei medicilor americani care a publicat un articol in care s-au analizat pe larg efectele terapeutice ale rasului. Articolul afirma: „un program de terapie prin ras poate creste calitatea vietii pacientilor cu probleme cronice si, deoarece rasul are un raspuns imediat pentru acesi pacienti, efectul lui se potenteaza cand rasul este indus cu regularitate o anumita perioada de timp”. Auzind acesta, oameni cu spirit practic, americanii au chemat in spitale voluntari, asa numitii hospital clown, care cauta sa usureze suferinta celor bolnavi prin ras.

In ce consta… terapia prin umor?

O.K., pot spune unii, e foarte interesant, dar mie nu-mi iese chestia asta cu rasul. Cand vreau sa fac o gluma singurul zambet care apare este al meu – putin cam incurcat. O sa-l lasam pe Mark Twain sa raspunda: „Educatia e totul. Piersicul a fost candva un migdal amar; conopida e o simpla varza cu studii superioare”. Acest lucru este valabil pentru toate domeniile vietii. Chiar daca nu o sa devenim la fel de celebri ca Mr. Bean, Beny Hill sau ca Tanase al nostru, in mod sigur vom fi cautati de toti aceia care vor sa aduca culoare vietii. Nu uitati, chiar si umorul potate fi invatat! Ce-ati zice de un program de genul: „N-AM UMOR (sau ar mai fi loc de imbunatatiri), DAR MA TRATEZ (cu umor, bineinteles)”?

 

Sursa: Ayurvedaromania

Comentarii
Se încarcă...