Lavanda, un medicament parfumat

Publicat în categoria Sănătate

947 vizualizari

Lavanda, cunoscută și sub numele de levănțică, este un arbust mic, din regiunea mediteraneeană, care poate atinge înălțimea de 30-60 cm și este recunoscut după plăcutul miros puternic al întregii plante, dar în mod special al mirosului florilor. Această plantă face floricele violete, vara, iar frunzele acesteia sunt verzi-arginti. În afară de mirosul plăcut pentru care acesta este căutată, are și efecte terapeutice foarte importante.

Administrearea acesteia se face sub formă de tinctură, pulberea de plante uscate și ulei volatil. Cele folosite în scopul extragerii uleiului de lavandă sunt florile.

Lavanda este folosită adeseori în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii. Fiind cunoscută ca putând să trateze și asmul, ea mai este folosită și în cazul răcelilor, în ameliorarea durerilor reumatice și are acțiune atipiretică.

Printre indicațiile terapeutice ale acesteia, sunt și tratarea sau ameliorarea stărilor de iratililitate nervoasă, depresie, dureri de cap, migrene, surmenaj, probleme ale rinichiilor și ficatului, stimulează secreția biliară, are acțiune cicatrizantă, coleretică, antiseptică, ajută digestia și normalizează funcția cardiacă.

Deși aceasta este solicitată în cazul travaliilor pentru ameliorarea durerii, femeile însărcinate este indicat să evite lavanda.

Ceaiul de lavandă, este indicat în tratamentul durerilor mentruale, în tratarea tulburărilor minore de somn, a problemelor digestive și a agitației nervoase.

Uleiul esențial de lavandă se foloseste prin aplicarea prin masare a abdomenului inferior și a zonei lombară, de doua ori pe zi, după ce ați diluat uleiul, 3 picături la 10 ml de ulei excipient. Acesta nu trebuie ingerat și se mai folosește și pentru calmarea arsurilor ușoare.

Uleiul de lavandă este recomandat în cazul dermatitelor, neurodermatitelor și în cel al problemelor de acnee.

 

Sursa: Ce se întâmplă doctore

Sursa Foto:  artesanatopassoapasso.com.br

Din aceeasi categorie:

  • Secretul indian al longevitatii
  • Trei moduri simple in care sa ne bucuram de beneficiile ceaiului de ghimbir
  • Bomboane anticancer inventate la Cluj