Publicația noii Conștiințe

„Muzica este o formă de comunicare universală”

5

”Muzica exprimă ceea ce nu se poate spune în cuvinte și despre care nu se poate tace”, Victor Hugo

În timpul ascultării muzicii care ne place s-a constat că se eliberează o substanță în creier, numită dopamină. Această substanță este eliberată și în timp ce mâncăm, întreținem relații sexuale sau în cazul consumului anumitor stupefiante și este cunoscută ca fiind substanța stării de bine.

Muzica ne ajută împotriva anumitor probleme de sănătate cum ar fi: reducerea tensiunii arteriale, ritmului cardiac și a anxietății în cazul persoanelor cu probleme de inimă. Aceasta fiind considerată și ca fiind un bun medicament pentru persoanele ce suferă de un atac cerebral.

Bebelușii care au până în 5 luni, simt și țin ritmul muzicii și o consideră ca fiind mai importantă decât vorbitul plin de căldură al celor din jur, însă această plăcere persistă pe drumul întregii nostre vieți, schimbându-se și gusturile muzicale în funcție de starea nostră de spirit. Ar parea că avem muzica în sânge.

„Fără muzică, viața ar putea fi doar o eroare”,  Friedrich Wilhelm Nietzsche. Muzica este un bun terapeut. Conform fizicii cuantice modul de a răspunde a particulelor la sunet imită foarte bine frecvențele care fac ca organele noastre să funcționeze optim. Energia pură vibrează la o frecvență, care permite atomului să se compună; am putea spune că aude o muzică în fața căreia nu poate să se abțină să nu danseze/vibreze. După cum spune Emil Cioran: „Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica.”

În funcție de prima impresie pe care ne-o face o melodie, conform unui studiu făcut de oamenii de ștință care au mimat cumpărarea online a muzicii, se pare că suntem dispuși să plătim pentru ea, pe atât de mult pe cât ne-a plăcut. Acest efect al muzicii asupra noastră ne va determina să avem și o anumită deschidere asupra artistului.

Un studiu realizat asupra copiiilor cu vârstele cuprinse între 8 si 10 ani, a demonstrat, că persoanele care învață să cânte la un instrument, și anume la pian, au tendința de a-și dezvolta abilitățiile vizuale, dobândind de asemenea un IQ verbal mai mare.

Nusbaum şi Silvia (2010), susțin că 90 % din persoanele care ascultă muzică, experimentează senzația de fiori pe șina spinării, iar cei mai predispuși la această senzație, sunt persoanele numite ca fiind cu o deschidere spre experiență, și sunt înclinate spre a învăța să cânte la un instrument.

Deși se considera că starea de spirit nu poate fi schimbată prin voință proprie, s-a demonstrat că persoanele care ascultau muzică clasică pozitivă și-au schimbat total starea de spirit. Iar muzica tinde să creeze starea de bucurie și emoție conform unor cercetări realizate în anul 2013 de Ferguson şi Sheldon.

Tipul de muzică ascultat are o importanță mare asupra creierului nostru, în anumite cazuri putând chiar să creeze dezechilibru al simetriei dintre emisferele creierului. Muzica cea mai complexă tinde să ne ajute mai mult activitatea cerebrală, motiv pentru care este indicată. Inclusiv muzica negativa tinde să de ajute în stările de depresie, pentru că aceasta ne induce anumite stări în care ne regăsim, după care ne poartă și spre stări mai pozitive, având în vedere faptul că o melodie este alcătuită din mai multe linii melodice. „Muzica purifică sufletele de praful vieții cotidiene”, spune Berthold Auerbach.

Iar cântatul împreună tinde să ne ajute în relațiile interumane. Päivi-Sisko Eerola a afirmat: „Cântatul în cor sau în ansambluri sunt activităţi populare la orele de muzică extinse. Unele studii au stabilit faptul că oamenii consideră foarte agreabilă sincronizarea împreună cu alţii. Acest lucru creşte apartenenţa în cadrul grupului şi chiar poate face ca oamenii să se placă mai mult ca înainte.”

Muzica se știe că are un efect important și asupra naturii, adică asupra plantelor, animalelor și a apei, considerându-se importantă și în cazul unor ritualuri spiritule, deoarece are capacitatea de a liniști mintea și de a energiza. Ludwig van Beethoven  spune că: „Muzica este mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor.” 

 

 

Sursa: Scentia.ro

Sursa Foto: Chic-Elite

Comentarii
Se încarcă...