Sarea din bucatele noastre de toate zilele

Publicat în categoria Sănătate

583 vizualizari

”Te iubesc, ca sarea în bucate”

Atât de des auzim de efectele nocive de care le are sarea asupra noastră încât uităm că în vechime aceasta avea o valoare neestimată, fiind considerată mai de preț decât aurul. Orice țară bogată în zăcăminte de sare, era considerată o țară bogată. De atunci există și zicala conform căreia dacă ai vărsat sare, vei avea ceartă în casă.

Sarea are totuși un efect foarte important în buna funcționare a corpului nostru, aceasta fiind chiar foarte importantă. Fără sare nu putem trăi pe când zahărul se presupune că ne scurtează viața, acesta neaducându-ne întrebuințări sănătății noastre, decât explozia de gust temporară. Bineînțeles că la fel ca și calciu sau orice vitamină sau ingredient, și sarea folosită în exces, ne va face rău organismului.

Iată câteva întrebuințări ale acesteia asupra organismului nostru:

 1. Sare este responsabilă pentru eliberarea a doi hormoni și anume serotonina și melatonina. Primul este responsabil pentru starea noastră de bine pe când cel de-al doilea cu un somn odihnitor.
 2. Ne ajută foarte bine în buna funcționare a sistemului imunitar, ferindu-ne de virușii care provoacă viroze respiratorii precum și de alergii sau bolile autoimune.
 3. Sarea este foarte utilă sub forma unor băi asupra pielii, hidratând-o, calmând iritațiile și problemele cum ar fi eczemele și psoriazis. Acestea stimulează circulația sângelui la nivelul pielii, deschid porii și favorizează vindecarea.
 4. În ciuda cunoscutului fapt că sarea este responsabilă pentru reținerea apei în țesuturi, se pare că aceasta consumată moderat, este responsabilă pentru eliberarea unor sucuri digestive esențiale, care sunt responsabile pentru un metabolism perfect.
 5. Când organismul pierde cantități mari de săruri și apă, se pierde și sarea din oase, care are ca scop menținerea acestora puternice, astfel se ajunge la osteoporoză. Mai bine de 25% din cantitatea de sare din organismul nostru, se găsește în oase.
 6. Studiile spun că puțină apă cu sare are ca scop reglarea bătăilor inimii, reglarea tensiunii arteriale și elimină colesterolul ”rău”. Astfel aceasta ne ajută la prevenirea aterosclerozei şi combate accidentele cardiovasculare.
 7. Sarea de mare este un foarte bun medicament în ajutarea diabeticilor, aceasta fiind responsabilă pentru o reglare mai bună a glucozei în sânge, astfel evitând căderile de glicemie.
 8. Sarea de mare coține potasiu și ajută la absorbția lui din alimente. Potasiul fiind un foarte bun remediu în ce privește crampele musculare, care apar după efort fizic dar și un element esențial pentru funcționarea mușchiilor.
 9. În zilele toride, când transpirăm, consumul de sare este esențial, aceasta fiind responsabilă de neutralizarea acizilor rezultați din urma proceselor metabolice și de menținerea nivelului optim de hidratare a metabolismului.
 10. Sarea atenuiază inflamțiile de la nivelul respirator,  ușurează respirația și este folosită în pulverizarea soluțiilor saline, folosite în cazul persoanelor care suferă de astm, fiind un foarte bun înlocuitor al unui pulverizator, fără efecte adverse, bineînțeles, dacă este folosită cu moderație.

Clorura de Sodiu, nu este sarea naturală, aceasta fiind un rezultat al denaturării sării grunjoase. Sarea este o combinație două elemente chimice și anume a Natriului cu Clorul(NaCl). Sarea de mare este iodată natural. Sarea din comerț are tot mai puține în comun cu sarea naturală. Fiți atenți la sarea pe care o cosumați!

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa Foto: www.infopensiuni.ro

Din aceeasi categorie:

 • Secretul indian al longevitatii
 • Trei moduri simple in care sa ne bucuram de beneficiile ceaiului de ghimbir
 • Bomboane anticancer inventate la Cluj