Stresul și ”beneficiile” lui

Publicat în categoria Sănătate

707 vizualizari

Stresul este una dintre problemele cel mai des întâlnite în ”secolul vitezei”. Acesta prin definiție este modul organismului de adaptare necesar, datorită factorilor externi. Are ca scop echilibrarea organismului, prin eliberarea a unei explozii de hormoni. Problemele care ne fac să trecem prin aceast proces interior sunt: suprasolicitarea fizică și psihică, competiția, desfășurarea activitățiilor într-un mediu stresant, graba, problemele de sănătate precum și multe alte probleme din planul fizic și psihic.

”Ce este stresul?

Stresul ce apare brusc și cu o mare intensitate, este provocat de frică . Este o provocare directă a instinctului de spraviețuire și declanșează reacții fizice și chimice . De foarte multe ori când suntem stresați ne simțim copleșiți de o senzație puternică numită panică. Aceasta este rezultatul unei puternice secreții de adrenalină -hormonul produs de glandele suprarenale . Aceste glande sunt controlate de sistemul nervos. Adrenalina este eliberata direct în sânge și are un efect imediat asupra oraganismului, pregătindu-l fie să lupte, fie să o ia la fugă . Un val de adrenalină în sistemul sangvin este un răspuns la o senzație de frică sau la un stres emoțional sau fizic . El pregătește o serie de țesuturi și organe diferite ale corpului pentru o reacție în forță la o criză iminentă . Adrelina crește intensitatea și viteza bătăilor inimii și crește presiunea sangvină. De asemenea, grăbește conversia glicogenului în glucoză, asigurând energie imediată pentru mușchi.Totodată respirăm mai repede deoarece plămânii încearcă să obțină mai mult oxigen. Temperatura corpului crește iar procesul de digestie încetează. Această secreție de adrenalină este un răspuns pozitiv față de circumstanța periculoasă sau înspăimântătoare. Este forța care le permite oamenilor să reacționeze cât mai bine în situații de criză și să acționeze peste puterile lor obișnuite pentru a evita dezastrul. Cu toate acestea, în unele cazuri poate avea și efecte negative. Prea mult stres, pentru o perioadă îndelungată de timp, poate fi extrem de dăunător. Poate afecta sistemul imunitar, astfel încât persoana respectivă poate fi mai supusă riscului de îmbolnăvire. Pierderea de energie cauzată de stresul continuu împiedică organismul să se refacă zilnic; afectând capacitatea de a preveni bolile și rănirea .

Boli asociate stresului:

Creșterea frecvenței bătăilor inimii și presiunii sangvine. Stresul prelungit poate duce la îngroșarea arterelor, favorizând astfel apariția anginei și a infarctului. O creștere de acid gastric, mai ales dacă procesele sunt încetinite, poate provoca o iritație a mucoasei stomacului, cauzând ulcerul duodenal sau gastric. Foarte multe boli de piele sunt legate de stes. Foarte multi medici cred ca encefalomielita mialgică se datorează incapacități corpului de a face față normal infecțiilor virale. Stresul poate reduce răspunsul imunitar la 3 infecții, permițând acestora să persiste, și pe termen lung să provoace oboseala musculară și mentală . Unele studii ale cercetătorilor americani au asociat stresul cu diferite forme de cancer. Cancerul de sân s-ar părea că apare mai des la femeile care se 2 confruntă cu un grad ridicat de stres în viața de zi cu zi. Este posibil ca stresul intens să afecteze sistemul imunitar atât de mult încât să permită creșterea și multiplicarea celulelor canceroase. Pe lângă aceste efecte fizice mai există și alte consecințe ale stresului care trebuie luate în considerare. Depresiile grave, un rezultat al stresului prelungit, pot duce la dependența față de medicamente sau alcool . După cum se poate observa stresul ne poate afecta în numeroase moduri. Este periculos și poate chiar amenința viața; din acest motiv, primul pas către tratarea cu succes a stresului este înțelegerea lui.” (Potrivit: gopgulliver.ro/wp-content/uploads/2011/01/Stresul.pdf)

Nealocarea atenției asupra acestui aspect, pe termen lung, devine o rutină care poate determina o serie de probleme de sănătate, eșecuri profesionale și relații interumane tot mai slabe calitativ. Stresul va aduce mai mult stres, la fel ca orice aspect al vieții și riscă să devină un stil de viață.

 

Simptomele cel mai des întâlnite:

 • Probleme de memorie
 • Anxietate
 • Nervozitate
 • Depresie
 • Diaree sau constipație
 • Greață, amețeli
 • Dureri în piept, bătăi rapide ale inimii
 • Rǎceli frecvente
 • Durere în dreptul stomacului
 • Insomnie
 • Izolare
 • Anemie

 

Pentru evitarea acestor probleme este recomandat să luați pauze scurte în mijlocul activității dumneavoastră zilnice: pentru a respira adânc cu o puternică atenție asupra respirației, pentru a savura o melodie, o prăjiturică, pentru a mirosi o floare sau orice lucru ce vă va face fericit în acel moment, orice pretext sub care vă puteți deconecta total de la sursa stresului. Numeroase studii au demonstrat de calitatea îmbunătățită a vieții asupra persoanelor care au început să practice meditația, yoga și alte tehnici similare.

Să nu uităm totuși că cel mai bun mod de a înlătura stresul, este râsul din suflet. Un călugăr budhist pe nume Thich Nat Han spunea:

” Vrei să îți schimbi viața în 90 de zile? Zâmbește de 5 ori pe zi, fără vreun motiv anume”.

slide_316815_2906253_free thich_nhat_hanh_by-kelvin-cheuk

Deci haideți să nu uităm că trebuie să ne ocupăm în primul rând de propriul confort în propriul corp și viață. Că sănătatea noastră este o datorie proprie fiecărui individ și că fără un corp sănătos nu vom reuși prea bine să ținem piept problemelor și provocărilor, indiferent de tipul și natura acestora. Haideți să nu uităm că responsabilitatea pentru propria persoană, ne revine nouă în primul rând și că dacă nu vom avea grijă de noi, nu vom putea să avem grijă nici de restul într-un mod calitativ sau pe o perioadă mai îndelungată de timp.

 

Din aceeasi categorie:

 • Secretul indian al longevitatii
 • Trei moduri simple in care sa ne bucuram de beneficiile ceaiului de ghimbir
 • Bomboane anticancer inventate la Cluj