Mandala – Forma Vie

Publicat în categoria Spiritualitate

1.005 vizualizari

Mandala (Limba sanscrită: मण्डल Maṇḍala) constituie un simbol și totodată un ritual, originare din Hinduism și din Budism, reprezentând Universul. Mandala este o diagramă circulară ce păstrează cu rigurozitate o anumită simetrie care se concentrează cu toată forța asupra unui centru, având ca structură tipică împărțirea suprafeței în patru segmente egale. Tot ce poate fi reunit într-un cerc este o Mandală.
Mandala reprezită esența universului însăși, o Mandală este atât microcosmosul cât și macrocosmosul, iar noi toți suntem parte integrată în acest flux, pe cat de complex, pe atat de simplu.

Cel care a readus cunoașterea Mandalelor pe scară largă a fost Carl Gustav Jung. El  a explicat că nevoia de a desena Mandale a apărut în timpul momentelor sale intense de dezvoltare personală. Apariția lor indică faptul că la nivelul psihicului are loc o profundă reechilibrare.

Jung era convins că pictarea Mandalelor personale îl face pe individ să acționeze integral asupra personalității. El mai afirma că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de reverență față de viață. Când privim o mandala, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniște și pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un țel constructiv.

În vechiul Tibet , călugării creau Mandale ca parte dintr-o practică spirituală, cu nisip colorat realizat din pietre semiprețioase zdrobite. Tradiția continuă și astăzi, călugării călătoreasc în diferite culturi din întreaga lume pentru a crea Mandale de nisip și pentru  a educa oamenii despre cultura Tibetană .
Ritualul Tibetan de Creare a Mandalei este în sine o meditație profundă, ce  implică concentrare, atenție, dedicare. Este un act complex de muncă în echipă și încredere. Fiecare Mandala conține multe simboluri, care trebuie să fie reproduse perfect de fiecare dată când este creată Mandala.

La finalizarea Mandalei, călugării se adună într-o ceremonie plina de culoare, cântând în tonuri profunde, iar ca simbol al efemerității materiale aceștia mătură nisipul într-un borcan și-l golesc într-un  izvor pentru ca nisipul încărcat în forma energetică a Mandalei să purifice apele.

Mandala este mai mult decat o simplă imagine percepută vizual, este de fapt un moment precis în timp.  Ea poate fi folosită ca un vehicul prin care putem  explora arta, știința, religia și viața în sine.

Mandala conține atît o enciclopedie vie a finitului cât și harta spre infinitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Charlie Chaplin Marele Dictator - mai actual decat oricand
  • Propaganda fricii iti scade vibratia
  • Ce iti aduce Luna Noua din Martie