Meditație pentru începători

Publicat în categoria Spiritualitate

1.083 vizualizari

Meditația ca noțiune este tot mai cunoscută printre noi dar este mai puțin cunoscută practica acesteia. Meditația este de mai multe timpuri, dar voi prezenta cea mai simpla metodă de meditație pentru începători. La fel ca în orice lucru, este indicat să încerci mai multe metode pentru a descoperi cea care ți se potrivește cel mai bine și îți pare ție cea mai ușoară.

Aceasta poate fi făcută în poziția şezând (pe un fotoliu confortabil sau ce vrei tu) sau într-o anumită postură yoghină (Sukhasana, Vajrasana, Padmasana). Este important să stai cât mai comod. Și să nu o faci când ești extrem de obosit pentru a evita ațipirea în timpul acesteia. Dacă ai ațipit nu are nimic, data sau dățile viitoare o să fii mai atent până reușești să menții controlul.

Pentru început respiră adânc de câteva ori, întinde-ți corpul, simte-l. Te va ajuta să te relaxezi mai bine. Vizualizează-ți corpul pe bucăți de jos în sus, fiecare parte relaxandu-se, până la creștet. Relaxează-ți talpile, gambele, partea superioară a picioarelor, șoldul etc. Dacă nu îți mai simți corpul, nu speria, este normal. După acest procedeu, observă-ți respirația. Fii total conștient de ea.

Inspiră și expiră profund și atent, pentru început oricum respiri este perfect. Inspiră pe nări și expiră pe gură. Observă aerul cum trece, el este energie. Simte cum inspiri energie proaspătă cu fiecare ocazie și elimini greutățile și stresul prin expirație. Când începi să faci acest lucru dintr-un mod profund, ești deja în starea de meditație.

Acum ești observatorul propriului corp. Este ca și cum te-ai observa pe tine, observându-te. Fii răbdător și înțelegător cu tine. Gândurile vor începe să apară. Pentru început ai răbdare și așteaptă să se termine, după care continuă atenția asupra respirației sau a chakrei inimii, neîntrerupt. Observă gândurile cum vin, pleacă, se schimbă, continuă. Observă-ți mintea fără să te mai indentifici cu ea. Când vorbește, las-o pentru început, însă nu îi permite să te facă să ai emoțiile specifice gândurilor. Fii detașat. În timp, vei reuși mai bine. Pentru început nu uita să ai răbdare cu tine. Și continuă relaxat/ă.

Poți simți furnicături în anumite zone, diverse senzații de cald-rece, poți vedea lumini, simboluri sau orice vezi este în regulă, chiar și dacă nu vezi nimic. Savurează starea de bine care se simte tot mai puternic în tine cu fiecare respirație.

Este recomandată meditația de două ori pe zi a câte 20 de minute. La răsărit și înainte de culcare, însă orice altă parte din zi este perfectă, iar durata ei va fi atât cât vei putea și îți va permite timpul. Nu te forța. Lasă totul să vină de la sine. Relaxează-te și permite să curgi. Muzica meditativă este ideală, dar să nu uităm nici de efectul minunat și benefic al naturii.

De data aceasta nu voi mai discuta despre efectele benefice ale meditației asupra corpului nostru fizic, psihicului și nu numai.

 

 

 

 

 

 

Sursa Foto: CYD.ROInnerlijke focus

Din aceeasi categorie:

  • Charlie Chaplin Marele Dictator - mai actual decat oricand
  • Propaganda fricii iti scade vibratia
  • Ce iti aduce Luna Noua din Martie