A început procesul de inversare al Polilor magnetici ai Pământului

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

1.358 vizualizari

Cercetătorii spun că există semne care indică începerea procesului de inversare al polilor Pământului și că intensitatea câmpului magnetic al planetei scade cu aproximativ 5% la fiecare 100 de ani, conform Science Alert. Se spune că acest proces se va încheia în 500 de ani de la începere.

La fiecare milion de ani, pare că schimbarea polilor are loc complet, de câteva ori. Inversarea completă înseamnă că polii magnetici își schimbă locul, astfel încât nordul devine sud și invers . Ultima dată când acest proces a avut loc este acum 780 000 de ani și datorită faptului că acest fenomen se întâmplă periodic, se presupune că ar trebui să se repete curând, iar semnele confirmă acest lucru.

Polii magnetici ai Terrei se pot inversa în orice moment. Este imposibil să aflăm data exactă, însă fenomenul ar putea avea loc în următorii 2.000 de ani, susțin Phil Livermore și Jon Mound, profesori de geofizica la Universitatea din Leeds.

În timpul acestui proces, forța câmpului magnetic scade la doar 10% din intensitatea normală, iar acest lucru poate afecta formele de viață de pe Terra. Câmpul magnetic ne protejează în mod normal de radiațiile solare mortale.

Pentru că în prezent depindem foarte mult de infrastructura electrică, perturbarea câmpului magnetic va avea și alte efecte neplăcute. Din cauza radiațiilor solare, sateliții, avioanele și alte aparate vor fi afectate, dar și sistemele de comunicații.

Inversarea polilor nu este întotdeauna totală. De foarte multe ori, procesul este parțial: polii se deplasează și apoi revin la locul inițial. Uneori polii magnetici pot ajunge la Ecuator sau pot exista mai mulți poli magnetici care să indice nordul și sudul, în același timp. Aceste anomalii apar frecvent în timpul inversării, însă dispar destul de repede.

Geologii pot prezice cu aproximație când poate avea loc inversarea polilor, analizând activitatea care are loc în miezul Pământului.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.yoda.ro

Sursa Foto: urcaurca.it

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci