Publicația noii Conștiințe

După 100 de ani, cercetătorii reușesc să transforme hidrogenul într-un metal

0

După încercarea cercetătorilor de aproape 100 de ani, de a transforma hidrogenul într-un metal, experții de la Harvard au reușit să descopere “Sfantul Graal al fizicii de înaltă presiune”, potrivit profesorului Isaac Silvera care a lucrat alături de Dr. Ranga Dias, transmite The Independent.

“Este primul eșantion de hidrogen metalic obținut vreodată pe Pământ, iar atunci când te uiți la el, te uiți la ceva care nu a mai existat niciodată până acum”, a spus savantul.

Deși există îngrijorarea savanților că acest material poate deveni instabil la presiuni și temperaturi normale, există totuși, prin el, speranța unor tehnologii revoluționare, cum ar fi vehiculele ultra-eficiente, trenuri pe levitație, crearea unor calculatoare foarte rapide și explorarea spațiului așa cum nu s-a mai făcut până acum. De fapt orice implica electricitate poate fi revoluționat, potrivit revistei Science.

Cântărirea mica de hidrogen metalic,care poate fi văzută doar prin intermediul a două diamante care sunt folosite pentru a zdrobi hidrogenul lichid la o temperatura mult sub cea de îngheț, are nevoie de o forță imensă, chiar mai mare decât forța care se află în centrul Pământului, urmând ca presiunea să scadă.

Dr.Silvera afirmă că: “dacă presiunea scade, hidrogenul va rămâne metalic, similar cu modul în care diamantele se formează din grafit sub presiune și căldură intensă, dar rămân tot diamante atunci când presiunea și căldura dispar”.

Hidrogenul lichid poate oferi o formă de combustibil de patru ori mai puternic față de cel descoperit până în prezent și poate oferi oportunitatea explorării sistemului solar, într-un mod nemaivăzut până acum.

Isaac Silvera a afirmat că: “este nevoie de o cantitate foarte mare de energie pentru a face hidrogen metalic” și “dacă-l convertiți înapoi la hidrogen molecular, toată acea energie este eliberată, așa că ar putea fi cel mai puternic propulsor de rachetă cunoscut. Astfel s-ar putea explora cu ușurință și alte planete”.

“S-ar putea trimite rachete cu o singură treaptă pe orbită, comparativ cu două și masa obiectelor trimise în spațiu ar putea fi mult mai mare, ceaa ce este important “, a subliniat savantul.

Sursa: Mediafax.ro

Sursa Foto: gimnaziu.info 

Comentarii
Se încarcă...