IPOTEZA INEDITA: Universul cunoscut de pamanteni ar putea fi o holograma

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

1.195 vizualizari

Autorul acestui articol, apărut pe site-ul britanic  Daily Mail, afirmă că ”Universul este o hologramă și tot ce vedeți, inclusiv acest articol și dispozitivul pe e care îl citiți – reprezintă doar o proiecție” Această afirmație are ca și fundament un model teoretic controversat, propus în 1997 de fizicianul Juan Maldacena.

 

Potrivit teoriei menţionate, gravitaţia din Univers este provocată de o serie de coarde subţiri care vibrează. Aceste coarde sunt holograme ale unor evenimente care se produc într-un Univers mai simplu, plat. Principiul holografic sugerează că, la fel ca cipul de securitate de pe cardul de credit, există o suprafaţă bidimensională care conţine toate informaţiile necesare pentru a descrie un obiect tridimensional – în cazul de faţă, Universul cunoscut de pământeni.


În esenţă, principiul susţine că datele care conţin o descriere a unui volum din spaţiu – precum un om sau o cometă etc. – ar putea fi ascunse într-o regiune din acea versiune „reală” şi plată a Universului. Într-o gaură neagră, de exemplu, toate obiectele care cad în ea ar putea fi conţinute în întregime în fluctuaţiile suprafeţei acesteia. Acest lucru înseamnă că obiectele sunt depozitate mai degrabă ca „amintiri” sau ca fragmente de date decât ca obiecte fizice care există cu adevărat.


Într-un sens mai larg, teoria sugerează că întregul Univers poate fi considerat „o structură bidimensională proiectată într-un orizont cosmologic” – sau, în termeni mai simpli, Universul în care oamenii cred că trăiesc este de fapt o proiecţie 3D a unui Univers alternativ bidimensional.

holographic-universe

Profesorul Yoshifumi Hyakutake, de la Universitatea Ibaraki din Japonia, a calculat energia internă dintr-o gaură neagră, încercând să aducă dovezi matematice pentru acest principiu holografic. Acelaşi profesor nipon a explorat marginile unei găuri negre, ca şi efectele „particulelor virtuale”, un tip de particule despre care oamenii de ştiinţă cred că intră şi ies în mod constant în şi din universul cunoscut.

Într-o analiză separată, profesorul Hyakutake a calculat energia conţinută în acel univers alternativ plat, lipsit de gravitaţie. În mod surprinzător, calculele computerizate ale acestui univers teoretic şi cele referitoare la marginile găurilor negre au coincis, oferind astfel dovezi „copleşitoare” despre natura duală a Universului.

Profesorul Juan Maldacena consideră că aceste dovezi matematice potrivit cărora cele două lumi diferite sunt de fapt identice oferă cercetătorilor speranţa ca proprietăţile gravitaţionale ale Universului cunoscut de pământeni să poată fi explicate într-o bună zi cu ajutorul teoriei cuantice.

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci