Publicația noii Conștiințe

Paradoxul hotelului infinit

0 3

Ati auzit de paradoxul hotelului infinit? Este un experiment filosofic, gandit de matematicianul german David Hilbert, ce ne arata cat de amuzant si complcat tot odata este sa te joci cu conceptul de infinit.

Imagineaza-ti un hotel infinit, cu un infinit de etaje si camere . Si un manager de noapte foarte destept si bine dispus.

Sa presupunem ca intr-o noapte hotelul este plin, un infinit de camere pline cu un infinit de invitati.
Noapte perfecta, ce sa mai ceri ? Dar, daca un om ar aparea si ar cere o camera? Hm? Simplu . Managerul ar merge la fiecare invitat al hotelului si i-ar cere sa se mute din camera 1  in camera 2 , invitatului din camera 2 in camera 3 si tot asa. Atat timp cat hotelul are un infinit de camere atunci mutand cate unul cu o camera mai departe mereu se poate face loc pentru inca un musafir, asai ?

Dar daca intr-o noapte apare in fata hotelului un autobuz infinit cu un infinit de locuri si toti acei oameni vor cere un loc de cazare? Lucrurile se complica, nu ?  Ce va face managerul ? Ii va ruga pe acei oameni sa isi caute alt hotel? Fii sigur ca nu, ar pierde o suma infinita de bani, right? sunt convins ca va gasi solutia.

Dar daca intr-o alta noapte, dupa ce toata lumea va auzi de acest hotel minune, managerul se va uita pe geam si va vedea un sir infinit de autobuze fiecare cu o infinitate de locuri si o infinitate de oameni dornici sa stea la ultimele etaje ? Dureros nu ? lucrurile au luat-o razna.

Dar parca cu vreo 300 de ani inainte de Hristos, Euclid, spunea el ceva…

 

English version: http://saradishanti.net/?p=6768

Comentarii
Se încarcă...