Publicația noii Conștiințe

Specii extincte aduse la viață și restabilirea ecosistemului.

2

Pot speciile extincte să fie aduse la viață? Oameni de știință spun ca este vorba doar de timp.
Defapt, anul acesta Uniunea internațională de conservare a naturii a emis primul oficial set de orientări în privința aduceri la viață a speciilor extincte. Și mai mult, laboratoarele de cercetare ale universităților și asociațiile non-guvernamentale au pus în mișcare proiectul de a aduce înapoi speciile extincte. Dar este asta o idee bună?
” Ideea de dez-extincție ridică o întrebare fundamentală și psihologică: Facem asta ca să creem o grădină zoologică sau să recreăm natura?” spune co-autorul Benjamin Halpern. „Amândouă necesită răspunsuri rezonabile, dar restabilirea speciilor la o stare naturală va fi un efort mult mai greu. Noi oferim instrucțiuni pentru cum să faci dez-extincția ecologică cu succes și cum să eviți crearea eco-zombilor.”
Aducerea speciilor extincte utile pentru conservare înapoi necesită o gândire de ansablu și în viitor. De exemplu, pășunile în care mamuții au trăit arată total diferit acum. Din multe motive- expansiunea populației printre ei- unele zone în care aceste creaturi au trăit nu pot fi restabilite pentru ecologia lor.

Mamutul lânos
Mamutul lânos

” Ceea ce unii propun să facă cu această dez-extincție ar fi ca și cum ai fabrica o parte din motorul unui Model T și ai încerca să îl îmbraci intr-un Tesla”, spune autorul McCauley, „Nu poți să iei o parte și să o pui într-un sistem nou și să te aștepți să funcționeze fără să iei în considerare cum contextul lui ecologic s-a schimbat.”
Echipa UCSB a dezvoltat trei recomandări pentru restabilirea funcțiilor ecologice în această dez-extincție.

Prima sugestie ar fi să se readucă acele specii extincte mai recente decăt cele care au dispărut acum mii de ani în urmă. Aceste creaturi se pot adapta mai bine în ecosistemul lor deaoarece a trecut mai puțin timp ca schimbarea să aibe loc. Cercetătorii oferă multiple exemple pentru aceste „tinere” extincții ca și liliacul pipistrele, broasca țestoasă gigant Reunion.
A doua sugestie ar fi alegerea animalelor al căror locuri de muncă ecologice sunt cu adevărat de neînlocuit. De exemplu, liliacul pipistrelle a fost odată singurul mâncător de insecte din habitatul său. Dacă dez-exctincția va face o gaură în ecosistem atunci naturei îi va trebui timp să se refacă.

Liliacul-anului-2015-Pipistrellus-nathusii-foto-Branko-Karapandza-1
Liliacul Pipistrelus

A treia sugestie ar fi să se aducă specii care pot fi aduse la niveluri semnificative de abundență funcțională. ” Va trebuii să ai deajunși indivizi ca să iși realizeze funcțiile îndeajuns de bine încăt să afecteze ecosistemul” spune co-autoarea Molly Hardesty-Moore. „Un singur lup vânând și ucigănd are impact minim, dar sute de lupi realizănd această funcție va schimba ecosistemul.”
Oamenii de știință speră să pornească o conferință în comunitatea științifică despre cum să facă acest proces cât mai ecologic și inteligent. ” Putem să ne găndim cum să folosim această unealtă și să facem o conservare reală?” întreabă McCauley. ” Răspunsul la aceasta întrebare necesită multe perspective, nu numai din partea geneticienilor care conduc procesul, dar și din partea ecologiștilor, biologilor de conservare și managerilor de ecosistem.

Sursă text http://www.geologypage.com/2016/08/a-mammoth-undertaking.html

Sursa imagine https://www.youtube.com/watch?v=rFguKSKSRlM

Cmentariile sunt închise