„Suntem făcuţi din praf stelar”, conform tabelului periodic care arată provenienţa fiecărui atom din corpul uman

Publicat în categoria Știință și Tehnologie

1.350 vizualizari

„Azotul din ADN, calciul din dinţi, fierul din sânge, carbonul din plăcinta cu mere au originea în stelele neutronice. Suntem făcuţi din praf stelar”, afirmă  Carl Sagan într-un episod din Cosmos.

În mare parte cei 7.000.000.000.000.000.000.000.000 (7 octilioane) de atomi care alcătuiesc corpul uman, sunt atomi de hidrogen dar şi atomi proveniţi din evenimente cosmice particulare, cum ar fi Big Bang acum 13,8 miliarde de ani. O mică parte provin de la radiaţiile cosmice din afara Sistemului Solar iar restul sunt produşi după formarea Universului în urma ciocnirilor stelelor antice.

Un astronom de la Ohio State University, Jennifer A. Johnson, a trecut într-un tabel periodic originea fiecărui element pentru a fi relevant pentru corpul uman. Au fost scoase din tabel elementele care nu se găsesc în organismul uman sau în unele cazuri le-a trecut cu gri.

 

Aceasta spune că „stelele mari” şi „stelele mici” din versiunea Wikipediei este ambiguă, pentru că nucleosinteza (energia şi neutronii eliberaţi care duc la formarea elementelor) nu are de-a face cu raza unei stele. Acesta mai susține că informaţia despre litiu este incorectă. Izotopul de 6Li provine în urma radiaţilor cosmice, dar 7Li este mai răspândit şi provine din moartea stelelor cu masă mică, precum piticele roşii, motiv pentru care tabelul lui diferă de cel de la Wikipedia.

 

 

 

 

 

Sursa: Descopera.ro

Sursa Foto: Descopera.ro, Blogul lui Jorjette

Din aceeasi categorie:

  • Ce l-a invatat Eminescu pe Einstein despre originile universului
  • 60.000 de ganduri pe zi. Și nu e totul
  • O nouă descoperire despre stângaci