Take a fresh look at your lifestyle.

Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea

1.041

Se pare că bondarii au capacități de învățare neîntâlnite până acum, dobândind abilități care nu sunt întânite în natură conform studiului unei echipe de cercetători de la Quenn Mary University din Londra.
Studiile au arătat că speciile al căror stil de viaţă necesită abilităţi avansate de învăţare sunt capabile de a învăţa comportamente cu totul noi, conform  Science Daily.
„Studiul nostru bate ultimul cui în cosciugul ideii conform căreia creierele mici constrâng insectele de a avea flexibilitate comportamentală limitată şi doar simple abilităţi de învăţare”, a afirmat supervizorul proiectului, Lars Chittka.
Studiile anterioare au demonstrat că bondarii pot avea o serie de sarcini cognitive cărora să le facă față, dar nu era cu nimic ieșit din comun față de alte insecte. Pe când rezultatele studiilor care verificau abilitățile cognitive și comportamentale care nu se găsesc în natură, au șocat.
Exercițiul consta în deplasarea a unei mingi către un anumit loc, de unde aveau să primească o recompensă. Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupe. Pentru învățării acestei tehnici, prima grupă avea să observe acest proces realizat de către un bondar deja antrenat. A doua grupă avea să asiste la un exemplu ”fantomă”, realizat de către un magnet ascuns care a deplasat mingea pentru a le arăta mecanismul de funcționare pentru obținerea recompensei. Pe când a treia grupă nu a primit nicio demonstraţie, doar au găsit mingea în centrul platformei împreună cu recompensa.

Bondarii care au văzut tehnica realizată de către un altuladică prima grupă, au învățat mult mai repede decât celelalte două grupe.
„Bondarii au rezolvat sarcina într-un mod diferit faţă de cel demonstrat, sugerând că observatorul nu doar a copiat ce a văzut, dar a îmbunătăţit metoda. Acest lucru arată o flexibilitate cognitivă impresionantă, în special pentru o insectă” a precizat Dr Olli J. Loukola, co-autor al acestui studiu.
În timpul demonstraţiilor, cercetătorii au plasat mingi galbene la diverse distanţe faţă de centru. Bondarul care demonstra mişca cea mai depărtată minge de centru şi întotdeauna din acea zonă, întrucât au fost antrenaţi că mingea cea mai apropiată este imobilă. Bondarii neantrenaţi au avut trei ocazii diferite de a vedea bondarul „demonstrator”. Atunci când acestea au fost testate, bondarii au mişcat cea mai apropiată minge, considerând o metodă mai eficientă de a obţine recompensa.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: descopera.ro
Sursa Foto: descopera.ro, Unimedia]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult