Take a fresh look at your lifestyle.

Ce este călirea organismului și cum se realizează

1.681


Călirea cu ajutorul aerului are rol de stimulare a  metabolismului, aparatului cardio-vascular, sistemului nervos și termoreglării.
De exemplu baia de aer trebuie organizată într-un spațiu deschis; aerul să fie cât mai cald; să existe posibilitatea alternării cu băi de apă și de soare; aerul să vină în contact cu o suprafață cât mai mare a corpului.
Se începe acasă, la temperatura de 20-25 grade Celsius, care va fi scăzută zilnic, în mod treptat; se continuă afară, cu o temperatura de peste 20 grade Celsius, cu o umiditate de 60-70%, fără vânt puternic; se începe cu o expunere de 5-10 minute, o dată pe zi și se crește treptat până se ajunge la 2 ore, repetate de 2 ori pe zi; se încheie cu masaj și călire cu apă.

Călirea cu ajutorul apei este o acțiune asupra termoreglării, aparatului cardio-vascular, aparatului respirator, metabolismului.
Alternându-se apa caldă cu cea rece, apa utilizată trebuie să fie curată, iar aplicarea să fie de câteva minute, repetată la intervale scurte de timp.
O metodă este fricționarea cu un prosop umed, dimineața și se începe cu o temperatura a apei de 20-25 grade Celsius, la 2-3 zile se scade cu 10, pâna se ajunge la 12-15 grade Celsius; se termină cu un masaj energic al pielii cu un prosop aspru.
O altă metodă este turnarea apei pe corp: se începe la o temperatura a apei de 33-35 si se scade treptat până la 20 grade Celsius; durata de 1-2 minute sau călirea cu apă rece a picioarelor.
Dușul: se începe la o temperatura a apei de 33-35 și se scade treptat până la 25-20 grade Celsius; durata de 1-2 minute; după duș se recomandă un masaj pentru a stimula circulația sângelui.
Însă înotul în spații deschise are cel mai mare efect de călire, deoarece se asociază călirea cu aer și soare.

 
Călirea cu ajutorul Soarelui se realizează în zilele senine; poziția optimă este culcat cu picioarele spre soare; se începe cu câteva minute pentru fiecare parte a corpului și se creste treptat până la 1-2 ore; în timpul expunerii se protejează capul și ochii; orele recomandate sunt 8-11.
 

 
 
 
 
Sursa: valentinbosioc.com
Sursa Foto: libertatea.ro, Elle.ro, www.ziarulatac.ro, AdevarulDe Gen Feminin]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult