Take a fresh look at your lifestyle.

Ce simbolizează elefantul

2.380

elefant al lui Ganesha este ușor de identificat. În viziunea hindușilor fiecare zeu se află pe un palier al macrocosmosului, fiind o formă divină cu atribute specifice, un fel de ministru divin ce guvernează asupra unui plan specific al Creației. Unul din motivele pentru care cultul lui Ganesha cunoaște o așa de mare amploare este și pentru că este considerat Domn al planului fizic(Muladhara), adică menține lumea materială pe picioare, cel care printre altele ofera bunăstare sau bogăție materială fiind cunoscut și ca înlăturătorul problemelor.
Ganesha apare ca o zeitate distinctă în forma cunoscută în secolele 4–5 en, în timpul perioadei Gupta, deși există și mărturii vedice și prevedice. Popularitatea sa a crescut repede și a fost inclus chiar în primele cinci divinităti venerate în Smartism(o denominațiune hindusă) în sec 9. O grupare de devoți numită Ganapatya, care identifică pe Ganesha cu suprema divinitate, a apărut în această perioadă. Principalele scripturi dedicate lui Ganesha sunt Ganesha PuranaMudgala Purana, si Ganapati Atharvashirsa.
Elefantul apare în imaginile multor zeități, apartinând multor religii, apare chiar și imaginea cu copilul Budha, care stă în brațele mamei sale, având trompă de elefant. În unele zone există sărbători în cinstea acestora.
Conform unei legende indiene, odată a fost prins un elefant de slujitorii regelui care l-au ferecat cu un inel de fier, greu, pe picior. Acesta a reușit să scape din cușca lui, însă ajuns din nou în sălbăticie, după ce a cerut ajutorul fraților lui, elefanții, a ajuns la concluzia că nu va putea sa scape de inel.
Între timp văzuse, un pui de elefant născut de o zi, zăcea acolo pierdut. Mama sa murise răpunsă în chinuri la naștere. Și a decis să protejeze animăluțul, sub pântecele lui, să nu moară din cauza picioarelor celor mari care treceau pe acolo.
Așa elefănțelul i-a rămas alături, fiind hrănit de o mamă elefant la cererea protectorului său. Au fost prieteni și călăuze până cel mic a devenit matur, adică la vârsta de 35 de ani. Inelul se afunda tot mai puternic în piciorul elefantului, iar într-o zi puiul de elefant văzând aceasta a întrebat ce este acela. Bătrânul răspunse: ”Acesta este canonul zilelor mele”. Atunci elefantul cel tânăr zmulse inelul ca pe o nimica toată și i-a spus: ”A sosit ziua sorocită”. Așa s-a întâmplat că elefantul cel milos care aștepta, și și-a purtat durerea cu răbdare, a fost izbăvit, la ziua sorocită chiar de către puiul de elefant pe care îl ocrotise. Spunând că elefantul cel bătrân ar fi fost Ananda, unul dintre cei 10 discipoli principali ai lui Budha, iar puiul că ar fi Domnul cel Atotputernic.
 
legendarnye-mirovye-festivali_27 india-y-dubaielefant-pictat-247
 
 
 
 
Sursa: wikipedia.org, razboipace.blogspot.ro
Sursa Foto: Aerocenter, cameralabs.org, secretelezeilor.wordpress.com, pinterest.com]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult