Take a fresh look at your lifestyle.

Cele 7 beneficii pe care le are ciocolata neagră

39

 • Ciocolata neagră este foarte hrănitoare
 • Dacă vă cumpăraţi ciocolată neagră de calitate, cu un conţinut ridicat de cacao, adică cea care are peste 75% cacao, atunci aceasta este destul de hrănitoare, deoarece are o cantitate moderată de fibre solubile şi este plină de minerale. Atenție, aceasta trebuie consumată cu moderație datorită faptului că aceasta conține substanţe nutritive care vin cu un aport de 600 de calorii şi o cantitate moderată de zahăr.
  100 gr. De ciocolată neagră cu 75%-85% cacao conține:

  • 11 gr.fibre
  • 67% din necesarul zilnic de fier
  • 58% din necesarul zilnic de magneziu
  • 89% din necesarul zilnic de cupru
  • 98% din necesarul zilnic de mangan
  • Este bogată în potasiu, zinc, fosfor și seleniu

  Profilul acizilor graşi din cacao şi ciocolata neagră este excelent. Grăsimile sunt în mare parte saturate şi mononesaturate, cu cantităţi mici de acizi graşi polinesaturaţi. Ciocolata conţine şi stimulente precum cafeina şi teobromina, dar este puţin probabil să nu vă lase să dormiţi noaptea, deoarece cantitatea de cafeină este mai mică decât cea prezentă în cafea. Ciocolata amăruie este bună pentru dinți.

  1. Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți

  ORAC este denumirea dată capaciaății de absorbție a radicalilor liberi de oxigen. Este o măsură a activității antioxidante a alimentelor. Deși rezultatele experimentelor efectuale în tub pot diferi de efectele rezultate în organismul nostru, cercetătorii au comparat un grup de radicali liberi (răi) cu un eșantion de produse alimentare și observă în ce fel antioxidanții din alimente îi pot „dezarma”. Boabele de cacao crude și neprelucrate se află printre alimentele testate cu cel mai mare scor având o largă varietate de antioxidanți puternici, cum ar fi polifenoli, flavone și catechine, față de alte alimente, inclusiv afinele și fructele de Acai.

  1. Ciocolata neagră poate îmbunătăți circulația sângelui și poate scădea tensiunea arterială

  Flavonele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul şi pereţii arterelor, pentru a produce oxidul de azot (NO), care este un gaz (3). Una dintre funcţiile oxidului de azot este de a trimite semnale către artere pentru a le relaxa, ceea ce reduce rezistenţa la fluxul sanguin şi, prin urmare, scade tensiunea arterială. Există multe studii controlate care arată că ciocolata neagră şi cacaoa pot îmbunătăţi fluxul sanguin şi pot reduce tensiunea arterială, însă de obicei efectele sunt minine.

  1. Ciocolata neagră creşte HDL şi protejează LDL împotriva oxidării

  Consumul de ciocolată neagră poate reduce gravitatea câtorva factori importanţi de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, pudra de cacao a redus semnificativ colesterolul LDL oxidat la bărbaţii ce au un nivel ridicat al colesterolului. Acest lucru face ca particulele LDL (colesterolul „rău”)reactive şi capabile de a deteriora alte ţesuturi, cum ar fi pereţii arterelor inimii. Ciocolata neagră scade incidenţa mai multor factori de risc pentru boli şi daunele oxidative ale LDL, în timp ce creşte HDL şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, care este un alt factor de risc pentru multe boli, precum diabetul şi bolile de inimă.
  Cacaua scade LDL oxidat; conţine mulţi antioxidanţi puternici care pătrund în fluxul de sânge şi protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidării.

  1. Ciocolata neagră poate reduce riscul de boli cardiovascular

  Compuşii ciocolatei negre se pare că protejează împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru duce la depunerea unei cantităţi mult mai reduse de colesterol în artere şi la un risc mai mic de boli de inimă. Se pare că avem mai multe studii de observaţie pe termen lung, care arată o îmbunătăţire semnificativă.
  Într-un studiu efectuat pe 470 de bărbaţi s-a demonstrat că reduce riscul de deces cardiovascular cu un procent enorm de 50% pe o perioadă de 15. Un alt studiu a arătat că dacă mâncăm ciocolată de 2 ori sau mai mult pe săptămână, se reduce riscul de a avea placă calcifiată în artere cu 32%. Dacă se consumă mai puţină ciocolată, nu există niciun efect. Totuşi, alt studiu a evidenţiat că în cazul în care consumăm ciocolată de 5 ori pe săptămână, se diminuează riscul bolilor cardiovasculare cu 57%.

  1. Ciocolata neagră poate proteja pielea împotriva soarelui

  Compuşii bioactivi din ciocolata neagră pot fi buni pentru piele. Flavonele pot proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui, îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul pielii şi cresc densitatea şi hidratarea pielii. Doza minimă eritematoasă (DEM) reprezintă suma minimă de raze UVB necesare pentru a provoca înroşirea pielii, 24 de ore după expunerea la soare. Într-un studiu efectuat pe 30 de persoane, DEM s-a dublat după consumul de ciocolată neagră cu conţinut mare de flavone, timp de 12 săptămâni.

  1. Ciocolata neagră poate îmbunătăţi funcţiile cerebral

  Veştile bune încă nu s-au terminat. Ciocolata neagră poate îmbunătăţi funcţiile cerebrale. Un studiu efectuat pe persoane voluntare sănătoase a evidenţiat faptul că un consum de cacao bogată în flavone, timp de 5 zile, a îmbunătăţit fluxul de sânge la nivelul creierului. Cacaua poate îmbunătăţi şi funcţia cognitivă la persoanele în vârstă ce suferă de tulburări mentale şi de asemenea, fluenţa verbală şi câţiva factori de risc pentru boli.
  Pulberea de cacao conţine şi substanţe stimulante, cafeină şi teobromină, care pot îmbunătăţi funcţia creierului pe termen scurt. Pe când peste 100 de persoane supuse unui studiu, după consumarea a 100 gr. pe zi de ciocolată neagră au spus că se simt mai tinere și energice. Iar un cercetător a afirmat că ciocolata neagră ne ajută la menținerea greutății.
   
   
   
   
   
   
  Sursa: Scientia.ro
  Sursa Foto: Eva.ro]]>

  Cmentariile sunt închise

  Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult