Take a fresh look at your lifestyle.

Dieta care întăreşte imunitatea

381

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun rămâne regula numărul 1 împotriva contractării virusurilor, iar somnul de bună calitate este o componentă crucială în lupta împotriva germenilor patogeni, potrivit specialiştilor site-ului de ştiri medicale webmd.com. La acestea se adaugă fructele şi legumele consumate în fiecare zi. Ele conţin vitamine implicate în susţinerea sistemului imunitar. Vitamina C din fructe precum citrice, mere sau broccoli ajută buna funcţionare a celulelor care alcătuiesc sistemul imunitar; vitamina A care ajută la menţinerea mucoaselor din gură, intestine şi tractul respirator sănătoase şi pe care o regăsim în cartofii dulci, spanac, morcovi şi pepeni. Consumul de fructe şi legume proaspete sunt preferabile suplimentelor alimentare care conţin o singură vitamină pentru că substanţele chimice din mâncare trebuie să interacţioneze pentru a oferi protecţie.

Prea puţine proteine în alimentaţie slăbesc sistemul imunitar şi îl fac vulnerabil în faţa infecţiilor. Acestea pot fi găsite atât în produsele de origine animală precum carnea de porc sau de vită – care conţine totodată şi zinc, un mineral care ajută corpul să producă celule T ale sistemului imunitar – dar şi în leguminoase precum fasole, linte, mazăre sau soia.

Alimentele fermentate conţin bacterii care ajută microbiomul. Acest microbiom este format din miliarde de bacterii benefice care trăiesc în sistemul digestiv, acolo unde se află majoritatea celulelor care alcătuiesc sistemul imunitar. Alimente precum iaurtul, chefirul, sana, laptele bătut aduc un aport suplimentar de bacterii bune lăsând mai puţin loc pentru cele patogene. Prin substanţele chimice pe care le conţin, usturoiul, ghimbirul, oregano, scorţişoara au proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi antioxidante şi pot aduce un plus de savoare alimentelor consumate.

Sursa, foto: adevarul, A1.ro

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult