Take a fresh look at your lifestyle.

Orașul care a scăpat de mașini

40

În oraşul spaniol Pontevedra maşinile sunt interzise, iar zgomotul infernal din trafic a fost înlocuit de ciripitul păsărilor şi discuţiile oamenilor, după cum remarcă jurnaliştii de la The Guardian, care au realizat un amplu reportaj. De asemenea, locuitorii se declară absolut încântaţi de decizia autorităţilor. 

Pontevedra este considerat unul dintre cele mai accesibile oraşe şi a primit numeroase distincţii internaţionale pentru calitatea urbanistică – premiul european „Intermodes“ (Bruxeless, 2013), premiul United Nations Habitat (Dubai, 2014), premiul de excelenţă (New York City, 2015).

Pontevedra este singurul oraş din lume în care traficul a fost complet oprit în centru, iar autorităţile au impus reguli stricte de circulaţie la periferie. Măsura a fost adoptată graţie primarului Miguel Anxo Fernández Lores.

Lores a devenit primar după 12 ani în care a reprezentat opoziţia, iar într-o lună a pavat cu grantit 300.000 de metri pătraţi din centrul medieval al oraşului. Toate lucrările au fost finanţate pe plan local şi nu au primit niciun ajutor din partea administraţiei regionale sau centrale.

Beneficiile sunt numeroase. Din cauza accidentelor auto, nu a mai murit niciun om din 2009 încoace. Emisiile de CO2 au scăzut cu 70%, aproape trei sferturi din călătorii sunt făcute cu bicicleta, iar în timp ce populaţia altor oraşe din regiune se diminuează, Pontevedra a câştigat 12.000 de locuitori noi. De asemenea, refuzul autorităţilor de a semna aprobări pentru marile centre comerciale a însemnat că întreprinderile mici – care nu au putut să reziste crizei economice spaniole îndelungate – au reuşit să rămână pe linia de plutire.

sursa: theguardian.com

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult