Take a fresh look at your lifestyle.

Perseidele! Spectacolul lunii august.

12

  Ce sunt Perseidele?


   Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Perseide sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani. Chiar și așa există un filament relativ subțire de praf în flux care a fost eliminat de cometă în 1862. Rata meteorilor ce originează din acest filament este mai mare decât părțile mai vechi ale fluxului. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelatia Perseu.

Superstitii si concepte

Catolicii din unele părti ale Angliei si Germaniei , sustineau că stelele căzătoare ale Perseidelor sunt lacrimile de foc ale Sfântului Laurentiu , scurgându-se pe cer in ziua de 10 august , data marcând aniversarea martirajului său.

Aristotel credea că lucruri precum cometele sunt de fapt mesaje trimise oamenilor de pe pământ , in timp ce Pliniu și Seneca erau de părere că “astfel de obiecte dramatice” fac parte dintr-un plan cosmic si că umanitatea are datoria de a intelege “mecanismul celest care dă nastere acestor evenimente” , stelele căzătoare fiind văzute ca prevestiri ale dezastrelor , sau semne divine asupra răului sau binelui.

Chiar si un om inzestrat cu cunostiinte stiintifice precum Halley (de la care provine numele celebrei comete) credea că “o cometa căzută pe pământ a dat nastere potopului biblic al lui Noe si a fost un semn al nemultumirii lui Dumnezeu fată de creatia sa”.
Majoritatea  formelor preziceau  dezastre si nenorociri .De exemplu, dacă o stea căzătoare avea o formă piramidală, se credea că vor avea loc “mari pierderi datorate focului” sau că “o vreme de tiranie se apropie”. In cazul in care o stea căzătoare se asemana cu o sabie , erau vestite “intristari pricinuite de o sabie” , iar dacă aducea cu o trompetă, se anunta cu certitudine un război.

Activitate in 2016

Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 și 18:30, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale

Sursa text: http://www.astro-urseanu.ro/perseide.html

Sursa foto: http://www.europafm.ro

 
 ]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult