Take a fresh look at your lifestyle.

Plămânii umani se pot repara „magic” după ce un fumător renunță la dependență

105


Uită tot ce ai crezut că știi despre efectele fumatului. Potrivit oamenilor de știință, plămânii umani se pot repara „magic” după ce un fumător renunță la dependență.

Cu toții am văzut imagini cu plămâni deteriorați datorită țigărilor. Timp de ani buni s-a acceptat că fumatul poate duce la cancerul pulmonar – chiar și după renunțare. Deși se știa că renunțarea la fumat reduce riscul de a dezvolta cancer, oamenii de știință nu știau exact de ce . Dar, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, oamenii care fuseseră cândva fumători dar au renunțat au parte de plămâni mai sănătoși decât fumătorii actuali și, la rândul lor, cei care au renunțat la fumat vor avea un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar. Acest lucru oferă șansa celulelor sănătoase rămase de a reface mucoasa plămânilor.


Potrivit studiului, aceste mutații se întâmplă în plămânii fumătorilor chiar înainte de a dezvolta cancer . De fapt, „majoritatea covârșitoare de celule prelevate din căile respiratorii ale fumătorului au fost înlocuite de tutun, cu celule care conțin până la 10.000 de modificări genetice”, relatează BBC. Din fericire, un număr mic de celule apar neafectate de substanțele chimice și acestea sunt celulele care sunt capabile să se reproducă și apoi să înlocuiască celulele grav deteriorate din plămâni . Deși această veste este atât de interesantă, cât și de încurajatoare, aceasta nu ar trebui folosită pentru a încuraja fumătorii actuali să continue .

Cu toate că știm acum că celulele pulmonare sănătoase sunt capabile să se reproducă și să ajute la vindecarea plămânilor deteriorați, această nouă cunoaștere nu îi va ajuta pe cei ale căror celule sunt schimbate atât de mult, încât dezvoltă cancer pulmonar în ziua, săptămâna, luna sau anul înainte de a renunța la dependență . Cea mai bună metodă de a vă proteja împotriva dezvoltării cancerului pulmonar este să încetați fumatul acum, chiar dacă ați fumat un pachet pe zi timp de 40 de ani.

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult