Take a fresh look at your lifestyle.

Procesul de îmbătrânirea, încetinit prin reprogramarea celulară

934

induced pluripotent stem cells). De asemenea savanţii, au observat că această tehnică funcţionează şi la alte tipuri de celule.
Tehnica din 2006 a japonezului  Shinya Yamanaka, este cea prin care s-a descoperit că celulele se pot întoarce la starea lor inițială, prin folosirea a patru gene care sunt acum cunoscute sub numele de „factorii Yamanaka”.
descarcare
Ţesut muscular văzut la microscop, înainte (stânga) şi după (dreapta) tratament. Sursa: Salk Institute
Însă această tehnică după noile studii efectuate în 2013 și 2014, poate fi fatală, cauzând probleme serioase organelor interne, și poate provaca chiar cancer. Acest fapt este argumentat de către Wolf Reik de la Universitatea din Cambrige din Marea Britanie: „Este bineînţeles o logică la acestea. În celulele iPSC resetezi ceasul biologic şi mergi înapoi la zero. Mergând la început, la o stare embrionică, nu este ceea ce doreşti, aşa că întreb: unde vrei să ajungi?” 
Cei de la Salk Institute care au încercat reprogramarea parțială, au reușit scurtarea programării acestei tehnici de la 3 săptămâni la 2-4 zile. Celulele, prin scurtarea timpului, și-au păstrat particularitatea. Timp în care celulele pielii au rămas în starea lor naturală,  fără să existe un tip general ca în cazul stării embrionare.
Experimentul pe șoarecii care suferă de progerie a fost un succes, prelungindu-le viața de la 18 săptămâni, la 24 de săptămâni la cei pe care s-a practicat această tehnică.
 

 
 
 
 
 
 
Sursa: Descopera.ro
Sursa: youtube, Descopera.ro, tratamentemareamoarta.ro]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult