Vânt pro-european in ciuda Brexit-ului

Publicat în categoria Comunitate

1.377 vizualizari

In ciuda multor probleme care raman de rezolvat, europenii incep sa vada din nou Uniunea Europeana ca pe o solutie si nu ca pe o problema, a afirmat presedintele Consiliului European Donald Tusk.

Desi multe dintre amenintari nu au disparut, dupa cum ne reaminteste atentatul terorist esuat din inima Bruxelles-ului de saptamana aceasta, si Europa trebuie sa faca mai mult pentru a crea locuri de munca, miscarea anti-europeana nu a castigat atatea voturi pe cat ne temeam in alegerile recente din diferitele tarti europene.

“Incet dar sigur tendintele incep sa se modifice” a afirmat Tusk in scrisoarea de invitatie catre liderii europeni cu ocazia reuniunii la nivel inalt de pe 22 iunie.

Emmanuel Macron este imaginea acestei noi increderi in Uniunea Europeana. Momentul creat de alegerea presedintelui francez si majoritatea confortabila pe care a obtinut-o in alegerile legislative, da noi aripi discutiilor pe teme importante precum finalizarea Uniunii economice si monetare.

Compatibilitatea lui Macron cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si Angela Merkel este foarte importanta in acest context. Dar, cu siguranta Macron nu va ramane singurul lider care sa reprezinte aceasta noua perioada pro-europeana.

Leo Varadkar, fiul unui imigrant indian, a facut istorie devenind primul prim ministru homosexual intr-o tara atat de religioasa ca Irlanda.

“Paradoxal, incercarile grele prin care am trecut in ultimele luni, ne-au adus mai aproape” a spus Tusk in scrisoarea sa.

Dar lucrurile sunt departe de a fi ideale si unitatea ramane fragila, dupa cum va fi probabil demonstrat si de reuniunea la nivel inalt de saptamana aceasta. Statele membre inca nu se inteleg asupra felului in care sa-si apere propriile piete. Comisia Europeana a respins de curand o idee a Germaniei, Frantei si Italiei de a bloca investitiile straine in sectoare strategice ale economiei. Neintelegeri vor aparea si in discutiile legate de relocarea agentiilor care au avut pana acum sediul la Londra.

Statele care nu gazduiesc inca agentii europene vor intampina greutati in a asigura sediul unor agentii precum Agentia Europeana a Medicamentului si Autoritatea Bancara Europeana in timp ce celelalte tari vor lupta sa-si extinda influenta.

“Nu ne putem permite sa fim naivi” a prevenit Tusk.  Cu siguranta ca Europa pare mult mai unita decat acum cateva luni, dar in Europa, unitatea poate sa dureze uneori, nu mai mult decat o iubire de-o vara.

 

Sursa text: euractiv.com (Jorge Valero)

Sursa foto: S.Art

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • Portret robot - homosexualul de langa tine
  • 5 femei celebre fara de care lumea nu ar mai fi la fel
  • De ce m-am saturat de Sfantul Valentin