Cadoul pentru copilul tău

Publicat în categoria Dezvoltare Personală

711 vizualizari

Am văzut femei care vin la serbarea copilului lor, la gradiniță, plictisite și concentrate ca copilul să nu facă vreo greșeală, simțindu-se chiar umilite dacă ceva care nu este conform planului, se va întâmpla. Sunt femeile ce stau și spun poezia împreună cu copilul lor, exact pe tonul pe care și copilul o va spune. Sunt cele ce le vor spune copiiilor, pe un ton autoritar, să stea nemișcați sau să nu facă nimic în plus decât niște babe adormite la biserică. Doar că babele mai vorbesc între ele despre ”Mărie” și alții, pe când copilul nici asta nu face.

Copilul va simți nu că este serbarea lui, timpul în care îți arată o părticica din ”locul lui de muncă”și toată familia a venit să celebreze asta, cu interes, susținere și dragoste. Copilul va simți că este într-o lume pe care, mămica, bunica sau oricine ia situația mai în serios, pare să o controleze. Cine controlează ce face el la gradiniță, dă-mi voie să speculez că îi spune copilului în toate situațiile cum să fie. Mergi la serbarea lui cu interes. Pregătește-te, aranjează-te pentru ea. Ia-l în serios pe el, și chestioarele lui.

Lăsați copilul să se distreze în propria lume, exact așa cum ar trebui să faceți și voi. Lăsați copilul să aibe propriiile reguli de funcționalitate. Să se comporte pe baza analizelor proprii . Lăsați-i să își creeze propria lume și să procedeze diferit decât ați procedat voi. Dacă tinzi să îi controlezi copilului tău, viața, nu cred că ești prea fericit. Îl vei transforma într-o persoană care ține cont mai mult de reguli decât de ceea ce simte, mai mult decât de distracție. Trebuie să recunoaștem că nu vom putea să ne calculăm toată viața oricât am încerca, și nici nu ne va scuti de probleme sau greșeli, și în ritmul acesta am ratat multe momente care meritau savurate.

Nu contează unde vrei sa ajungi. Nu contează dacă ai reușit sau nu, pentru că nu te vei putea bucura prea mult de asta. Fiecare destiație devine un alt drum. Nu o să ai timp să stai să te bucuri prea mult, pentru că înainte să conștientizezi, ai început un nou drum de parcurs. Repet: niciodată nu te vei putea opri să te bucuri de destinație, pentru că destinația este un alt drum deja început. Sunt noi provocări și amănunte care să te țină ocupat și concentrat. Dar dacă nu te poți bucura prea tare de reușite, când mai apuci să te bucuri? Bucură-te de drum! Savurează-l. Indiferent dacă vei obține sau nu ce voiai, în fond bucuria sau dezamagirea, vor dura prea puțin să conteze pe când drumurile durează. Contează cu ce energie mergi pe drum, cu cât entuziasm și cât de mult îl savurezi. Pentru că fără să îți dai seama, drumurile acestea pline de provocări sunt momentele care îți alcătuiesc viața. Modul în care le trăiești, este modul în care îți trăiești propria viață. Învață-ți copilul să se bucure de propriul drum. Este o altă persoană decât tine. Va avea altă viață, personalitate, lecții și persoane în jur. Ai încredere în perfecțiunea drumului să unic.

Lumea copilului tău este la fel de importantă pentru el, cum este lumea ta pentru tine. Ia-l în serios și respectă-i lumea. Acum îl înveți să respecte și banuiesc că știai deja că învață din comportamentul tău și atitudinea ta mai mult decât toate cuvintele din lume ar putea să îl învețe. Ceea ce vrei să fie în el, plantează-l tu cu toată atenția din lume.

Învață să-l înțelegi, și mai ales să vorbești cu el, pe limba lui. Dacă nu se va simți înțeles, va fi lipsit de încredere în el și se va interioriza. Susține-l. Ai văzut vreodată un copil certat de o băbuță acră, în timp ce copilul este ținut de mânuță de mamica lui? Se simte susținut. Nici nu iși dă seama dacă o aude pe băbuță sau latră un cățel, și nu îi dă nici o importanță. Nu îți învăța copilul să acorde importanță prostiilor altora pe care nu și le-au rezolvat, nici măcar”piticilor” noștri, pentru că va avea destui în viață care să îi aparțină. Nimic din ce crede și simte altcineva nu este mai important decât propria lui stare de bine. Hai să creștem copii care să facă istorie, nu să o scrie pe a altora.

 

 

 

Sursa Foto: kiliya.od.ua

Din aceeasi categorie:

  • 10 obiceiuri care te impiedica sa fii fericit
  • Suntem eroi fara sa stim
  • Crezul parintelui