Take a fresh look at your lifestyle.

Capul aplecat behăie

302

Se știe că oglinda poporului stă în conducerea acestuia. Și conform acestei oglinzi înseamnă că suntem un popor de hoți? Sigur că avem și hoți printre noi, dar sunt convinsă că majoritatea oamenilor care vor citi acest articol, nu sunt. Atunci când mergi pe stradă, adesea poți spune unui străin să se uite la bagajul tău cu încredere (nu știu cum este în București 🙂 ). Majoritatea dintre cei care alcătuiesc acest popor, nu fură. Și deși suntem majoritari, de ce oare oglinda conducerii noastre arată astfel?

Conform celor 7 oglinzi eseniene, nu oglindim doar ceea ce noi facem. Oglindim și opusul a ceea ce suntem pentru a se crea un echilibru. Și acum te întrebi: ”Credeam că o atitudine corectă nu se pedepsește” și ai dreptate. O atitudine corectă, nu are nevoie de îndreptare. Însă una care nu este corectă, da. Și atunci în ce greșim?

Țările care o duc mai bine decât noi și pe care le numim ”țări civilizate”, știm deja că au o altfel de educație. Știm deja că se respectă mai mult pe ei și implicit, și între ei. Aceștia oglindesc un alt sistem. Aceștia ne par ”zgârciți” dar nici nu primesc șpagă. Știm că sunt corecți.

Astăzi am auzit o colegă spunând că a dat o ciocolată femeii de la poștă, pentru că trimite des colete. Femeie care prin dezgustul cu care te tratează este bună de dus la exorcizări pentru a scoate toți demonii ascunși dintr-o persoană.

La spital știu nenumărate cazuri în care suntem tratați groaznic doar pentru că medicul nu a simțit că are buzunarul destul de greu cât să șchiopăteze un pic. Am auzit că faci pușcarie pentru șpagă. Superb! Acum am de ales: mă fac bine și apoi fac pușcărie, sau stau aici și mor datorită aroganței datorată faptului că doctorul așteaptă să primească ceva ce nu i se cuvine, dar scap de pușcarie. Să mergi mai departe pentru malpraxis, ar fi cam dificil având în vedere faptul că riști să dai de alții care să se ocupe de caz și care își așteaptă și ei ”ciocolata”.

De observat totuși că cei care dau să fie tratați așa cum se cuvinea să fie tratați și fără ”ciocolată”, sunt cei care cel mai adesea ajung nu accepte sau să nu primească astfel de donații. Se simt rușinați considerând că nu li se cuvine. Și atunci după cum spuneam, de ce totuși aceștia sunt cei ce plătesc astfel? Atenție, nu am spus că ceilalți nu plătesc pentru atitudinea lor altfel.

Dacă o femeie ce vinde la un butic, ți-ar cere o atenție să te servească? Persoana și care nu are prea mult este cea care nu primește, este nevoită să dea și adesea oferă din inimă, sacrificându-se. De asta nici nu are prea mult. Se tratează ca și cum nu ar merita. Știu concluzia noastră majoritară că oamenilor buni li se întâmplă lucruri… Dar nu există oameni buni, ci doar oameni cu acțiuni și consecințe. Celebra vorbă de pe Facebook este cât se poate de reală: ”Capul plecat prea mult timp, începe să pască”.

Vei spune poate că ești prea mic pentru a schimba o țară sau un sistem. Nu îți spune nimeni să îți privești copilul murind, pentru un preț care va atârna în buzunarul unuia incapabil să îl poarte. Nu schimba lumea, ci modul în care operezi în ea, cu pași mici. Dacă fiecare ar începe să se respecte și să țină la el așa cum ține la alții, balanța s-ar echilibra și nu ar mai exista o oglindă întoarsă pentru echilibru. Fii bun, nu idiot! Fii corect: nu lua ce nu ți se cuvine, dar nici nu da altuia ceea ce nu are dreptul să îți ceară.

Nu îți monitoriza acțiunile și nici nu bloca ce vine din acțiunile tale, dar mereu verifică dacă te respecți și pe tine în mod egal cu cel căruia vrei să îi oferi ceva. Oferă doar în aceste 4 condiții și toate simultan îndeplinite:

-când simți să o faci,

-când nu este sacrificiu,

-celor care merită, nu celor care te constrâng printr-o atitudine care arată că nu merită,

-atunci când nu cumperi atitudinea cuiva prin acțiunea ta să îi câștigi respectul.

Analizează cât de mult te respecți atunci când iei unui alt copil la ziua lui o jucărie mai scumpă decât ai cumpăra copilului tău. Poți găsi o mie de scuze să o faci. Dar fii sincer și analizează-ți stima de sine. Toată schimbarea nu stă în ce faci cât în ceea ce ești. Fii o persoană care se respectă, pentru a putea fi respectabil. Investește în tine. Meriți!

Dintr-un popor cu stimă de sine atât de scăzută încât să nu ia ce i se cuvine, se vor naște niște conducători dispuși să ia și ceea ce nu le aparține.

Foto: Pexels, Google

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult