Take a fresh look at your lifestyle.

Cum devii mai CONSTIENT in 7 pasi

7

1. Traieste din plin experientele de viata, nu incerca sa le eviti Dobandirea unei intelegeri mai inalte nu inseamna ca trebuie sa ignori facturile, munca, raspunderea, si nici sa-ti petreci zilele intr-o meditatie nesfarsita. Multe persoane aleg sa-si neglijeze obligatiile sociale, financiare sau sa evite o relatie de durata din cauza a ceea ce numesc ei natura empatica sau “spirituala”. Un proverb Zen spune ca “Inainte de a atinge iluminarea, taie lemne si cara apa. Dupa ce atingi iluminarea, taie lemne si cara apa.” Traiesti in aceasta realitate tridimensionala pentru un motiv. Accepta experienta. Traieste fiorul vietii, teama, noutatea, plictiseala, mania, tristetea si schimbarea. Simte-o in intregime.

2. Profita de “acum”

“Constiinta” este intelegerea ca exista doar acum – orice altceva este doar o distragere a atentiei. Daca vrei sa schimbi ceva, schimba acum. Daca vrei sa actionezi, actioneaza acum. Daca vrei sa iubesti, iubeste acum. Viata ia multe intorsaturi neasteptate. Nu stim unde ne va duce. Nu stim decat ca avem prezentul. Nu amana ceea ce vrei sa faci cu adevarat.

3. Observa

Cand ne concentram pe prezent, devenim constienti de respiratia noastra, de corp, de factorii de influenta, de reactiile noastre emotionale, de relatii, de reactiile altora si de calitatea vietii. Ce vezi in jurul tau? Te bucuri de ziua de azi? Ce nu te bucura? Ti-a priit ce ai mancat? Cum te simti? Ce fel de relatii te imbogatesc spiritual? Ce fel de relatii te epuizeaza emotional? Observa.

4. Fii sincer cu ceea ce observi

Este important sa renunti la prejudecati cand iti observi viata de zi cu zi. Cand negam ceea ce simtim atunci incep problemele. Daca simti ca o relatie are o conotatie negativa, nu e nicio problema. Accepta acest lucru. Daca alegi constant alimente nesanatoase, nu nega acest lucru. Accepta-l. Nu judeca si nu fa presupuneri. Imagineaza-ti ca esti un om de stiinta care observa un experiment. Poti emite o ipoteza, insa lasa-ti viata sa se desfasoare firesc, secunda dupa secunda, si observa ce te bucura si ce te intristeaza. Accepta toate experientele ca parte din experiment.

5. Accepta alegerile altora

Este o incercare grea pentru empatici. Nu e sarcina ta sa „rezolvi” problemele altora. Lasa oamenii sa-si traga propriile concluzii. Daca te grabesti sa pui plasturi pe durerea tuturor, ii vei impiedica sa vada ca trebuie sa schimbe ceva in viata lor. Poate ca e usor pentru tine sa vezi ca trebuie sa schimbe anumite lucruri in viata lor, dar nu este corect sa le schimbi tu pentru ei. Si nici nu trebuie sa-i dispretuiesti pentru alegerile pe care le fac. Lasa oamenilor liberatatea de a face propriile alegeri. Lasa-le libertatea de a alege ce sa schimbe si ce sa nu schimbe. Cand vor fi pregatiti sa faca o schimbare adevarata, vei sti.

6. Singura alegere pe care o poti face

Fiindca traim permanent in prezent, nu poti controla nimic in afara de felul in care reactionezi la ceea ce ti se intampla. Nu poti controla traficul, reactiile sefului, deciziile copiilor, stirile de la TV. Poti alege doar cum sa reactionezi la acesti stimuli. Te deranjeaza o stire? Schimba canalul fara sa faci nimic sau ia atitudine fata de nedreptatea pe care o vezi. Esti blocat in trafic. Ce alegi? Frustrarea? Amintiri din trecut si gandul ca ai fi putut evita traficul? Ganduri despre viitor legat de repercusiunile pe care le va avea “intarzierea” ta? Sau alegi sa accepti ceea ce ti se intampla si sa profiti de cateva momente de singuratate? Este alegerea ta.

7. Traieste clipa

Zi de zi facem alegeri, fie ca ne dam sau nu seama de acest lucru. Cand ne concentram pe prezent si pe ceea ce vedem si apoi alegem cum sa reactionam, devenim un observator constient si creator. Cand ne concentram pe trecut, pe viitor si pe „distragerile” zilnice, timpul pare sa ne scape printre degete precum firele de nisip. Cand suntem prezenti, timpul inceteaza sa existe. Nu conteaza nici cand savuram fiecare clipa a experientei prezente. Incearca sa fii prezent cand vorbesti cu persoana iubita. Ce iti spun ochii sai azi? Cum te simti cand o imbratisezi? Cum suna vocea sa? Cum te face sa te simti? Mergi la o plimbare. Cum arata cerul? Ce miros are aerul? Ce animale vezi? Ce fac? Cum te fac sa te simti? Ce temperatura e afara? Priveste-ti viata. Te bucuri de zilele tale? Esti prea grabit sa le observi? Cum poti schimba reactiile tale pentru a avea mai multa bucurie in viata ta? Nu astepta sa pierzi pe cineva drag pentru a-l aprecia si nici sa te imbolnavesti pentru a pretui sanatatea.

Doar acum e timpul sa traiesti.

  Sursa: Collective-evolution.]]>

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult