Cum să memorăm mai uşor

Publicat în categoria Dezvoltare Personală

1.623 vizualizari

Te îmbrăţişez suflet blând. Astăzi simt să îţi vorbesc despre memorie, acest minunat proces de care este capabilă mintea noastră. Putem cădea cu toţii de acord că o memorie bună poate fi foarte folositoare în viaţa de zi cu zi, mai ales în perioada tinereţii, când aceasta ne este testată constant.

Am descoperit în căutările mele pe internet, două tehnici care s-au dovedit foarte utile atunci când am întâmpinat dificultăţi în a memora diverse noţiuni.

Prima pe care vreau să ţi-o prezint este metoda Pegword. Ea se bazează pe puterea imaginilor vizuale şi susţine ideea că oamenii trebuie să înveţe o serie de cuvinte care servesc drept „cârlige” ( „peg” în engleză înseamnă cârlig) de care amintirile pot fi „agăţate”.

O schemă clasică Pegword este următoarea : fiecărei cifre de la 1 la 10 i se asociază un simbol vizual.

De exemplu :

1- o lumânare

2- o lebădă

3- o masă, etc.

Pentru a memora o listă de cumpărături care conţine : pâine, vin,  etc. vei creea asocieri precum : o lumânare înfiptă într-o pâine, o lebădă care îşi încolăceşte gâtul în jurul unei sticle de vin, etc.

Când ai nevoie să memorezi lista de cumpărături, pur şi simplu îţi aminteşti Pegword-urile asociate cu fiecare număr, apoi Pegword-urile vor servi ca indicii pentru lista de cumpărături. Cu cât asocierile sunt mai creative, cu atât memorarea este mai uşoară.

 

A doua tehnică de memorare care mi-a atras atenţia se numeşte „Camera romană”. Ea reprezintă un vechi şi eficient mod de a-ţi aminti informaţii în cazul în care ordinea nu este importantă. Ea presupune asocierea informaţiilor de memorat cu obiectele dintr-o cameră sau mai multe.

Imaginează-ţi o cameră pe care o ştii. Asociază imagini, reprezentând informaţiile pe care vrei sa le memorezi, cu obiecte din acea cameră. Pentru a-ţi aminti informaţiile, fă un tur al camerei în mintea ta, vizualizând obiectele cunoscute şi imaginile asociate. Tehnica poate fi extinsă prin detaliere. Poţi deschide uşi spre alte camere şi folosi obiectele de acolo.

Ambele tehnici sunt extrem de utile pentru a ne dezvolta capacitatea de memorare ba chiar s-ar putea să reprezinte salvarea noastră atunci când ne confruntăm cu un examen dificil. Te invit cu drag, să le foloseşti cu încredere.

 

Sursa text: http://www.andyszekely.ro

Sursa foto: http://www.atletas.info/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceeasi categorie:

  • 10 obiceiuri care te impiedica sa fii fericit
  • Suntem eroi fara sa stim
  • Crezul parintelui