Take a fresh look at your lifestyle.

Dovada că pe Pluto se află un ocean masiv. Ar putea susține viața

13

Astronomii au detectat pe suprafața lui Pluto prezența amoniacului, ceea ce ar putea trăda existența unui ocean ascuns în interior. Un ocean care ar avea ingredientele pentru a susține viața, după cum sugerează doua studii recente.

Datele au fost obținute cu ajutorul sondei New Horizons, arată Science Alert. Analiza acestora sugerează că oceanul ascuns sub suprafața înghețată a lui Pluto este unul sărat și ar conține compuși de natură organică.

„Această descoperire a fost o surpriză în ceea ce privește planeta Pluto”, a declarat Dale Cruikshank, expert în științe planetare și angajat al NASA.

Cum amoniacul nu poate rezista la suprafața unei planete prea mult timp, radiațiile cosmice și razele ultraviolete făcându-l în cele din urmă să dispară, ipoteza cea mai credibilă, din punctul de vedere al oamenilor de știință, e aceea că trebuie să existe o sursă care-l aduce la suprafață. Iar acest proces ori se întâmplă constant, ori s-a întâmplat relativ recent.

Ipoteza este că amoniacul este adus la suprafață prin conurile unor criovulcani. Acest tip de vulcani aduc la suprafață, în loc de rocă topită, metan sau amoniac .

sursa:  Science Alert

Cmentariile sunt închise

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult