Take a fresh look at your lifestyle.

Dovada că pe Pluto se află un ocean masiv. Ar putea susține viața

0 11

Astronomii au detectat pe suprafața lui Pluto prezența amoniacului, ceea ce ar putea trăda existența unui ocean ascuns în interior. Un ocean care ar avea ingredientele pentru a susține viața, după cum sugerează doua studii recente.

Datele au fost obținute cu ajutorul sondei New Horizons, arată Science Alert. Analiza acestora sugerează că oceanul ascuns sub suprafața înghețată a lui Pluto este unul sărat și ar conține compuși de natură organică.

„Această descoperire a fost o surpriză în ceea ce privește planeta Pluto”, a declarat Dale Cruikshank, expert în științe planetare și angajat al NASA.

Cum amoniacul nu poate rezista la suprafața unei planete prea mult timp, radiațiile cosmice și razele ultraviolete făcându-l în cele din urmă să dispară, ipoteza cea mai credibilă, din punctul de vedere al oamenilor de știință, e aceea că trebuie să existe o sursă care-l aduce la suprafață. Iar acest proces ori se întâmplă constant, ori s-a întâmplat relativ recent.

Ipoteza este că amoniacul este adus la suprafață prin conurile unor criovulcani. Acest tip de vulcani aduc la suprafață, în loc de rocă topită, metan sau amoniac .

sursa:  Science Alert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult