Take a fresh look at your lifestyle.

Teste gratuite pentru cei care vor să afle cât alcool pot bea fără riscuri

0 26

Românii vor putea afla mâine cât alcool pot consuma fără să-şi pună sănătatea în pericol. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) vor pune la dispoziţia doritorilor teste AUDIT, cu ajutorul cărora specialiştii vor putea să spună ce cantitate de alcool poate consuma fiecare persoană fără să se expună riscurilor. 

Testul, care va putea fi realizat de Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, este format din 10 întrebări şi completarea acestuia durează, conform organizatorilor, doar cinci minute. Chestionarul va fi interpretat de medici, asistenţi medicali, psihologi, sociologie şi asistenţi medicali comunitari care au fost instruiţi în acest scop.  Testul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat şi validat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aplicat deja în peste 190 de ţări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.

Reprezentanţii INSP şi ALIAT vor să încurajeze cât mai mulţi români să vină în centrele de testare, pentru a-şi evaluare nivelul de consum de alcool şi pentru a evita astfel problemele de sănătate care pot apărea din cauza abuzului. Datele colectate în urma efectuării testelor vor fi folosite şi pentru dezvoltarea unor programe de prevenire mai eficiente care să combată consumul excesiv de alcool. Tot pe 5 iunie, peste 200 de locuri din ţară vor fi deschise celor care vor să afle cât alcool pot consuma fără să fie în pericol. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Navigarea pe acest site reprezinta acceptul dvs. Acceptă Mai mult