Ce este călirea organismului și cum se realizează

Publicat în categoria Natură

1.685 vizualizari

Călirea organismului este creșterea capacității organismului de a rezista la factorii externi, adică îți va întări sistemul imunitar. Mediul exterior în care trăim, stresul, hrana sunt factorii care ne scad rezistența organismului la anumite boli și față de variațiile bruște ale factorilor mediului extern. Călirea reprezintă o metodă prin care, cu ajutorul factorilor naturali cum ar fi aerul, apa și soarele. Sensul călirii constă în antrenarea aparatului de termoreglare, în dezvoltarea forţelor de protecţie a organismului, îndreptate spre factorii mediului ambiant, care au acţiuni nocive.

Cu alte cuvinte, treptat, te pregătești să reziști la temperaturi cât mai ridicate și scăzute, prin a renunța la a te mai îmbrăca gros, de a fugi de ploaie, râuri, adierea aerului rece sau cald. Practică cât mai dese plimbări sau sport în natură și te va ține departe de doctor.  Aici îți voi prezenta câteva modalități.

Acest procedeu are la bază crearea unor reflexe condiționate, prin acțiunea repetată a excitanților mediului extern aplicați într-o anumită ordine și cu o anumită intensitate.

Acest procedeu este indicat să fie început încă din copilărie, însă orice vârstă este perfectă. Se începe în sezonul cald și odată cu creșterea călirii se crește și intensitatea factorilor de călire, împreună cu durata de expunere la factorii externi. Practicarea călirii se recomnadă a se efectua toată viața, deoarece, atunci când încetezi să o faci, în acea perioadă va scădea și rezistența corpului.

Pentru a obține un grad cât mai ridicat de călire, se recomandă folosirea concomitentă a mai multor factori naturali, cum sunt aerul (cald, rece, umed, uscat), apa (rece, caldă, fierbinte, sub formă de duşuri sau băi), soarele, sportul.

Călirea cu ajutorul aerului are rol de stimulare a  metabolismului, aparatului cardio-vascular, sistemului nervos și termoreglării.

De exemplu baia de aer trebuie organizată într-un spațiu deschis; aerul să fie cât mai cald; să existe posibilitatea alternării cu băi de apă și de soare; aerul să vină în contact cu o suprafață cât mai mare a corpului.

Se începe acasă, la temperatura de 20-25 grade Celsius, care va fi scăzută zilnic, în mod treptat; se continuă afară, cu o temperatura de peste 20 grade Celsius, cu o umiditate de 60-70%, fără vânt puternic; se începe cu o expunere de 5-10 minute, o dată pe zi și se crește treptat până se ajunge la 2 ore, repetate de 2 ori pe zi; se încheie cu masaj și călire cu apă.

Călirea cu ajutorul apei este o acțiune asupra termoreglării, aparatului cardio-vascular, aparatului respirator, metabolismului.

Alternându-se apa caldă cu cea rece, apa utilizată trebuie să fie curată, iar aplicarea să fie de câteva minute, repetată la intervale scurte de timp.

O metodă este fricționarea cu un prosop umed, dimineața și se începe cu o temperatura a apei de 20-25 grade Celsius, la 2-3 zile se scade cu 10, pâna se ajunge la 12-15 grade Celsius; se termină cu un masaj energic al pielii cu un prosop aspru.

O altă metodă este turnarea apei pe corp: se începe la o temperatura a apei de 33-35 si se scade treptat până la 20 grade Celsius; durata de 1-2 minute sau călirea cu apă rece a picioarelor.

Dușul: se începe la o temperatura a apei de 33-35 și se scade treptat până la 25-20 grade Celsius; durata de 1-2 minute; după duș se recomandă un masaj pentru a stimula circulația sângelui.

Însă înotul în spații deschise are cel mai mare efect de călire, deoarece se asociază călirea cu aer și soare.

 

Călirea cu ajutorul Soarelui se realizează în zilele senine; poziția optimă este culcat cu picioarele spre soare; se începe cu câteva minute pentru fiecare parte a corpului și se creste treptat până la 1-2 ore; în timpul expunerii se protejează capul și ochii; orele recomandate sunt 8-11.

 

 

 

 

 

Sursa: valentinbosioc.com

Sursa Foto: libertatea.ro, Elle.ro, www.ziarulatac.ro, AdevarulDe Gen Feminin

Din aceeasi categorie:

  • Despre ciuperci
  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea