Publicația noii Conștiințe

De ce urlă lupii

11

Conform unor studii, se pare că lupii urlă atunci când vor să își adune haita, atunci când se rătăcesc de aceasta, când este un animal străin pe teritoriul lor, când au vânat, când își anunță teritoriul și când se despart de cineva drag.

În Current Biology, s-a publicat o cercetare conform căreia, a fost analizat comportamentul unei haite de lupi din sălbăticie. Această cercetare a demonstrat că urletele fiecărui lup este unică și reprezintă o amprentă a acestuia conform careia poate fi indentificat de la distanță de către membrii grupului. Unele studii afirmă că dacă un membru al haitei este dus la o distanță mică de aceasta, lupul nu urlă.

„Nu am ştiut că exista o flexibilitatea în ceea ce priveşte durata urletului în funcţie de relaţie. Durata urletului este definită de calitatea relaţiei dintre animale”, a declarat Friederike Range care a luat parte la studiul efectuat în Viena la Universitatea de Medicină Veterinară.

De asemenea s-a demostrat că acest comportament, este mai mult unul social decât psihologic, conform nivelului de cortizol din saliva lor, care demonstrează că stresul acestora nu are nici un efect asupra modului lor de maifestare.

Aceștia tind să urle mai mult atunci când un lider părăsește haita, acesta având un rol foarte important în ceea ce privește viața socială a lupilor. De asemenea s-a observat că sunetul lor poate diferi ca intensitate și durată. Durata urletului ține în funcție de cât de strânsă este relația cu membrul lipsă, acest lucru observându-se și la cățeii care fiind crescuți de oameni și în prejma acestora, consideră că stăpânii sunt membri ai haitei. Știindu-se că aceștia sunt descendeții lupilor tind să aibe un comportament similar în unele situații.

„Lupii par să urle mai mult atunci când indivizi de rang superior părăsesc haita, tocmai pentru că aceştia joacă un rol important în viaţa socială a animalelor. Este logic ca atunci când aceşti indivizi părăsesc haita, restul lupilor să dorească să reia contactul cu ei. Acelaşi lucru se observă şi la prieteni”, susține Dr. Simon Townsend, unul dintre coordonatorii  studiului de la Universitatea Zurich.

De asemenea Holly Root-Gutteridge de la Nottingham Trent University a declarat că: „Lupii aleg să urle pentru că un membru important din haita lor a fost înlăturat şi astfel ei decid să păstreze legătura cu acesta. Asta înseamnă că lupii iau în considerare interacţiuni sociale complexe şi că îşi schimbă comportamentul conform acestora, nu din instinct, ci pentru că aleg asta”.

 

Sursa: descopera.ro

Sursa Foto: zoobraila.ro

Cmentariile sunt închise