Începutul unei noi ere? S-au descoperit minerale noi

Publicat în categoria Natură

1.548 vizualizari

„Există o explozie a mineralelor noi care este foarte rapidă – multe dintre minerale au apărut în ultimii 200 de ani, comparabil cu istoria de 4,5 miliarde de ani a Pământului. Nu este nimic asemănător în istoria Terrei”, afirmă Robert Hazen de la Carnegie Institution, un membru al echipei care a efectuat acest studiu.

Savanţii au identificat o explozie subită de diversitate mineralogică pe suprafaţa planetei, care se datorează activității umane, mai ales în revoluția industrială. Activitatea umană are o influenţă foarte însemnată asupra proceselor naturale, în cazul de faţă în formarea de noi minerale.

Marele eveniment geologic de acum 2,3 de miliarde de ani, atunci când au apărut oxizii, este eclipsat total de ceea ce se petrece în momentul actual, conform Sciance Alert.

Asociaţia Mineralogică Internaţională recunoaște 5.208 de minerale de pe Pământ. Hazen şi echipa sa au analizat mineralele și au constatat că 208 din ele nu ar fi existat fără activitatea omului. Astfel, cele 208 sunt create involuntar în urma diferitelor activităţi, în special în urma activităţii miniere, unde mineralele/rocile au fost expuse oxigenului şi altor substanţe străine. Un exemplu în acest sens este andersonitul, un mineral de uraniu galben sau verde fosforescent care apare pe pereţii galeriilor miniere. Între acestea nu se încadrează cele formate artificial, precum unii magneţi, întrucât definiţia unui mineral cuprinde formarea lui naturală.

Diferitele aliaje create de om pot forma la rândul lor minerale, odată cu expunerea la oxigen sau apă – aşa cum este cazul abhuritului care a fost descoperit pe epava navei SS Cheerful şi care are la bază bronzul.

 

De asemenea, antichitatea şi preistoria a creat unele minerale, mai ales odată cu emergenţa epocilor bronzului şi a fierului. Spre exemplu, în Austria au fost descoperite patru minerale formate într-un sit arheologic care era un loc de sacrificiu ritualic pentru popoarele preistorice.

Studiul nu este complet iar cei ce vor avea ultimul cuvânt în hotărârea dacă ne aflăm în Antropocen sau nu îl are Comisia Internaţională de Stratigrafie. Miza este mai importantă decât o simplă etichetare, are în vedere realizarea impactului omului asupra procelor naturale, contribuind cu un element central în contextul discuţiilor de astăzi în ceea ce priveşte schimbarea climatică şi dispariţia într-un ritm alarmat a speciilor.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: descopera.ro

Sursa Foto: Oriens.ro, Publika.md

Din aceeasi categorie:

  • Efectul muntelui asupra organismului uman
  • Bondarii sunt mai inteligenți decât se credea
  • Un husky a scăpat din cușcă și a eliberat și ceilalți patrupezi